LOVILI MALI AVION

Avioni F-16 nad Vašingtonom probili zvučni zid

Otprilike u vrijeme kada su probijali zračni zid, Cessna se srušila na brdovitom području na jugozapadnu Virdžinije

Američki avion. Wikipedia

A. O.

5.6.2023

Američki dužnosnici poslali su sinoć skupinu vojnih mlaznjaka u lov na mali avion koji je neovlašteno ušao u zračni prostor nad širim područjem Vašingtona i srušio se potom u Virdžiniji.

Vojni avioni probili su nad glavnim gradom SAD-a zvučni zid kako bi sustigli Cessnu Citation koja može nositi sedam do 12 putnika, rekli su dužnosnici.

Četiri osobe u avionu

Otprilike u vrijeme kada su probijali zračni zid, Cessna se srušila na brdovitom području na jugozapadnu Virdžinije, navela je Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA). Pozivajući se na neimenovani izvor, CNN je objavio da se u malom avionu nalazilo četvero ljudi.

Vojni mlaznjaci nisu bili uzrok pada, tvrdi neimenovani dužnosnik. Prema riječima upućenog izvora, smatra se da je Cessna vozila na autopilotu, a nije odgovarala na pozive.

Cessna je poletjela s aerodroma u Elizabetonu u saveznoj državi Tenesi i bila je na putu za aerodrom Mekartur (MacArthur) na njujorškom Long Ajlendu, oko 80 kilometara istočno od Menhetna, objavila je FAA saopćenju.

Incident će istražiti Nacionalni odbor za sigurnost transporta, dodali su.

Podrhtavanje tla

Prema internetskoj stranici koja prati letove Flight Aware, Cessna se, kako se čini, približila širem području Njujorka i potom napravila zaokret za gotovo 180 stepeni i završila u Virdžiniji.

Vojni mlaznjaci F-16 poslani su iz Joint Base Andrewsa, izvijestio je ABC News, citirajući neimenovanog dužnosnika. Najmanje jedan vojni pilot vidio je da se pilot Cessne onesvijestio, naveo je ABC.

Probijanje zvučnog zida uznemirilo je mnoge u Washington D.C.-ju koji su na Twitteru pisali o glasnoj buci i podrhtavanju tla i zidova. Nekoliko stanovnika izjavilo je da se buka čula sve do Virdžinije i do Merilenda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.