POTVRDIO PREMIJER

Australija otkazala sastanak Quada zbog neprisustvovanja Bajdena

Quad je neformalna grupa koja promoviše otvoreni Indo-Pacifik

Entoni Albaniz. Fena

FENA

17.5.2023

Australijski premijer Entoni Albaniz (Anthony Albanese) izjavio je u srijedu da samit Quada neće biti održan u Sidneju sljedeće sedmice bez američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), koji je odgodio svoj put u Australiju zbog pregovora o gornjoj granici duga u Vašingtonu.

Albaniz je rekao da će se čelnici Australije, Sjedinjenih Država, Indije i Japana umjesto toga sastati na samitu G7 u Japanu ovog vikenda, nakon što je Bajden otkazao put u Sidnej na drugom dijelu svog predstojećeg putovanja po Aziji, koji je također trebao uključivati posjetu Papua Novoj Gvineji.

Diskusija se premješta u Japan

- Sastanak čelnika Quada neće biti održan u Sidneju sljedeće sedmice. Mi ćemo, međutim, voditi tu diskusiju između čelnika Quada u Japanu - rekao je Albanese na konferenciji za novinare.

Bilateralni program u Sidneju sa indijskim premijerom Narendrom Modijem mogao bi da se nastavi sljedeće nedjelje, rekao je Albaniz.

Albaniz nije komentarisao da li će japanski premijer Fumio Kishida ipak posjetiti Sidnejsljedeće sedmice, javlja Reuters.

Quad je neformalna grupa koja promoviše otvoreni Indo-Pacifik. Peking to vidi kao njihov pokušaj da se suprotstave rastućem kineskom uticaju u regionu.

Smanjenje uticaja Vašingtona u regiji

Viši saradnik Instituta za politiku društva u Aziji Ričard Mod (Richard Maude) rekao je da bi otkazivanje Bajdenove posjete Papua Novoj Gvineji, što je prva posjeta američkog predsjednika nezavisnoj državi na pacifičkim ostrvima, moglo smanjiti uticaj Vašingtona u regiji.

- Mantra u regionu je samo pojavljivanje. Javljanje je pola bitke. Kina se stalno pojavljuje tako da Bajdenovo nepojavljivanje nije dobro - rekao je Mod, bivši šef australske obavještajne službe, na panel diskusiji o Quadu u srijedu.

Indija i Australija nisu dio grupe G7 od sedam bogatih zemalja - Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država - ali su pozvane da prisustvuju samitu u Japanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.