NA DANAŠNJI DAN

Međunarodni dan medicinskih sestara

Obilježava se u znak sjećanja na Florens Najtingel, britansku bolničarku i humanitarnu radnicu

Florens Najtingel. wikipedia.org

12.5.2023

Danas je Međunarodni dan medicinskih sestara, koji se obilježava u znak sjećanja na Florens Najtingel (Florence Nightingale), britansku bolničarku i humanitarnu radnicu rođenu 12. maja 1820. godine.

Najtingel se već kao djevojčica zainteresirala za medicinsku njegu, te njegovala svoje rođake, poslugu, komšije i s majkom obilazila i pomagala siromašne. Na putovanjima, na koja su je slali roditelji, obilazila je bolnice i uz ljekare učila o radu s bolesnicima. Tokom 1849/50. godine provela je dvije sedmice u Ustanovi za đakonese u Kajzersvertu u Nemačkoj, a 1853. dobila je mjesto upravnice Ustanove za bolesne gospođe.

Početkom Krimskog rata (1854.) s grupom medicinskih sestara Najtingel je otišla u Skadar da radi u vojnoj bolnici za ranjene i bolesne vojnike.

Reforme u sanitetskoj službi

Zapazivši loše stanje u vojnoj bolnici, Najtingel je uspostavila reforme i mjere u sanitetskoj službi i njezi ranjenika i bolesnika, koje se i danas koriste: obilaženje bolesnika noću, dokumentovanje svih podataka relevantnih za stanje bolesnika, praćenje ishoda u vezi sa pacijentom te norme za građenje i uređivanja bolnica. Smatrala je da je za dobar rad sestrinstva neophodno ispuniti dva uslova: a)dobro poznavanje njege bolesnika kao specifične medicinske veštine i b)visoka moralna zrelost medicinske sestre.

Zahvaljujući svom predanom radu i upornosti Najtingel je dobila dozvolu britanskog dvora za osnivanje Kraljevske komisije, a potom je otvorila i prvu službu za medicinske sestre.

Najtingejl je bila uzor požrtvovanosti, hrabrosti i nesebičnog pružanja pomoći ranjenima i bolesnima. Zbog toga je u Vašingtonu 1912., na IH konferenciji Međunarodnog crvenog krsta sa sjedištem u Ženevi ustanovljena Medalja za milosrđe „Florens Najtingejl“, koja je dodeljivana na prijedlog nacionalnih društava Crvenog krsta. Prva dodjela, zbog Prvog svetskog rata, izvršena je tek 1920. godine. 

Ketrin Hepbern. stil.kurir.rs

Rođena filmska legenda Ketrin Hepbern

Na današnji dan 1907. godine, rođena je Ketrin Hepbern (Katharine Hepburn), koju je Američki filmski institut, 1999. godine, proglasio najvećom ženskom zvijezdom filma svih vremena. Filmska, televizijska i pozorišna legendarna glumica drži rekord s najviše osvojenih Oskara - četiri, i to sve za glavne ženske uloge, a čak osam puta je bila nominovana za prestižnu nagradu Američke filmske akademije.

Godine 1975., Ketrin je dobila i nagradu Emmy za glavnu ulogu u filmu „Ljubavi u ruševinama“, a tokom sedamdesetogodišnje karijere bila je nominirana za još četiri Emmyja i dvije nagrade Tony.

Hepburn, poznata po svojoj oštroumnosti, otmjenosti i neovisnosti, bila je u dugogodišnjoj vezi sa Spenserom Trejsijem (Spencer Tracy). Par se zaljubio na snimanju prvog zajedničkog filma „Žena godine“ (1942.), a njihova veza je zabilježena kao jedna od najpoznatijih filmskih romansi. Zajedno su se pojavili u devet filmova, a, iako su proglašeni parom desetljeća, nisu živjeli zajedno sve do zadnjih Trejsijevih godina.

Hepburn je umrla 29. juna 2003. u 96. godini.  

Bedžih Smetana. radiofrance.fr

Umro kompozitor Bedžih Smetana

Bedžih (Bedřich) Smetana, osnivač češke opere i moderne muzike, kompozitor i dirigent, umro je 12. maja 1884. godine. Vodio je vlastitu muzičku školu u Pragu, a neko vrijeme bio je direktor i dirigent Filharmonijskog društva u Geteborgu, u Švedskoj, te sarađivao kao muzički kritičar u novinama "Narodni listy".

U ciklusu od šest simfonijskih pjesama "Moja domovina", komponovao je, ustvari, muzički zapis češkog mita i historije. Smetanino cjelokupno djelo je sinteza nacionalnih i tada aktuelnih evropskih muzičkih elemenata.

Njegovo najpoznatije djelo je komična opera „Prodana nevjesta“, koja je i prvo značajnije opersko djelo na češkom jeziku. Smetana ju je napisao motiviran nastojanjem da dokaže kako se Česi sa svojim kulturnim dostignućima mogu ravnopravno takmičiti s drugim narodima. Ova opera je uspjeh postigla tek nakon Smetanine smrti, kada su je otkrile brojne ugledne operske kuće, a danas predstavlja jedno od najznačajnijih klasičnih operskih djela 19. vijeka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.