EVROPSKA MONARHIJA

Krune i žezla uručeni kralju Čarlsu, evo šta simboliziraju

Kašike za pomazanje potječe iz 12. stoljeća, dok je posuda za ulje u obliku orla načinjena specijalno za krunidbu

Posebni predmeti. Lady Carnarvon

Z. K.

6.5.2023

Ujedinjeno Kraljevstvo je jedina evropska monarhija koja se tokom krunidbi i dalje koristi regalijama - simbolima kraljevske časti poput krune i žezla. Pojedini predmeti koji su kralju Čarlsu (Charles) uručeni tokom krunidbe simboliziraju različite aspekte vladavine i odgovornosti monarha.

Drago kamenje

Kraljevska jabuka iz 1661. godine ima promjer od 16.5 centimetara, od čistog je zlata, ukrašena križem koji simbolizira kršćanstvo te dragim kamenjem i biserima.

Vladarevo žezlo s križem simbolizira kraljevsku moć i pravdu. Dugo je 92 centimetra, načinjeno od zlata te ukrašeno draguljima i ukrasima od emajla.

Na vrhu je golemi dijamant Cullinan I ili Afrička zvijezda, koji je dodan 1910. godine, a dio je jednog od najvećih dijamanata na svijetu, pronađenog u Kulinanu u Južnoj Africi, i ima 3.106 karata.

Vladarevo žezlo s golubom, poznato i kao žezlo pravednosti i milosrđa, dugo je 110 centimetara i simbolizira duhovnu ulogu kralja. Od zlata je te ukrašeno dijamantima i ukrasima od emajla.

Krunidbeni stolac, poznat i kao stolac Sv. Edwarda, koji je posebno restauriran, star je 700 godina, načinjen od hrastovine i smatra se najstarijim komadom namještaja na Otoku koji još uvijek služi svojoj namjeni. Ukupno je 26 vladara okrunjeno na njemu. Na stolcu su i urezotine za koje se smatra da su djelo nestašnih dječaka iz crkvenog zbora opatije.

Sveto ulje

U stolcu je smješten i Kamen sudbine, ili kamen iz Sconea, drevni simbol škotske monarhije. Kamen je vraćen u Škotsku 1996. godine, no za krunidbu je prebačen natrag u London. Sveto ulje kojim je kralj Čarls pomazan posvećeno je na ceremoniji u crkvi Svetoga groba u Jeruzalemu. Napravljeno je nedaleko od Betlehema, od maslina ubranih na Maslinskoj gori.

Ulje je napravljeno po drevnoj formuli, no u Čarlsovoj mješavini ima ulja sezama, ruže, jasmina, cimeta, nerolija, benzoina, jantara i cvijeta narandže, bez ikakvih životinjskih sastojaka, a isto će biti korišteno za pomazanje Kamile (Camille), kraljice supruge.

Kašike za pomazanje potječe iz 12. stoljeća, dok je posuda za ulje u obliku orla načinjena specijalno za krunidbu, po uzoru na sličan predmet iz 17. stoljeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.