PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan: Osigurali smo produženje sporazuma o izvozu žita

Isporuka 25 miliona tona žitarica na svjetska tržišta s više od 800 brodova od vitalne je važnosti za stabilnost globalne opskrbe hranom

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

N. Aj.

18.3.2023

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da je produžen sporazum o izvozu žita koji je isticao u nedjelju, javlja Anadolija.

- Kao rezultat naših pregovora s obje strane, osigurali smo produženje sporazuma koji je isticao 19. marta - rekao je Erdogan.

Za 120 dana

Erdoan je zahvalio Rusiji, Ukrajini i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Antoniju Guterešu (Guterres) na naporima da se sporazum još jednom produži.

- Ovaj sporazum, koji je do danas osigurao isporuku 25 miliona tona žitarica na svjetska tržišta s više od 800 brodova, od vitalne je važnosti za stabilnost globalne opskrbe hranom - dodao je Erdoan.

Uporedo s tim, ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov saopćio je da je dogovor produžen za 120 dana.

Crnomorska luka

- Zahvalan sam Antoniju Guterešu, predsjedniku Erdoanu, ministru turske odbrane Hulusiju Akaru i svim našim partnerima što su se pridržavali sporazuma. Zahvaljujući našim zajedničkim naporima, 25 miliona tona ukrajinskog žita isporučeno je svjetskim tržištima - naveo je Kubrakov na Twitteru.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su u julu prošle godine sporazum u Istanbulu o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.