OGLASILE SE SIRENE

Rusija pojačava napade na jug i istok Ukrajine

Gradonačelnik Harkova Ihor Terekhov je rekao da bi moglo doći do prekida grijanja te opskrbe strujom i vodom

Rusija intenzivirala napade. Ukrinform

A. K. / Fena

10.2.2023

Ruske snage napale su kritičnu infrastrukturu u Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, i izvele višestruke napade na energetsku infrastrukturu u Zaporožju rano u petak dok je Moskva pojačala svoje napade na jugu i istoku Ukrajine i oglasile su se sirene za zračnu uzbunu u većem dijelu zemlje.

Broj žrtava

Sekretar gradskog vijeća Zaporožja Anatoli Kurtiev rekao je da je grad pogođen 17 puta u jednom satu, što je, kako je rekao, činilo najintenzivnije razdoblje napada od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

U Harkovu vlasti još uvijek pokušavaju utvrditi informacije o žrtvama i razmjerama razaranja, a gradonačelnik Ihor Terekhov je rekao da bi moglo doći do prekida grijanja te opskrbe strujom i vodom, javlja Associated Press.

Pokrenuta ofanziva

Vojni analitičari kažu da se ruski predsjednik Vladimir Putin nada da će evropska podrška Ukrajini oslabiti, budući da se vjeruje da Rusija priprema novu ofanzivu.

Borbe u Ukrajini su se intenzivirale u četvrtak. Kijevska vojna obavještajna agencija rekla je da su ruske snage pokrenule ofanzivu u djelomično okupiranim regijama Donjecka i Luganska, s ciljem preuzimanja pune kontrole nad cijelom industrijskom regijom, poznatom kao Donbas. Separatisti koje podupire Moskva tamo se bore protiv ukrajinskih snaga od 2014.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.