PRVA DAMA SAD-A

Džil Bajden se operisala: Uklonjeno joj kancerogeno tkivo

Svo kancerogeno tkivo uspješno je uklonjeno, a na ivicima nema zaostalih stanica raka kože, rekao je ljekar Bijele kuće Kevin O'Konor

Bajden: Uspješna operacija. twitter

A. O.

12.1.2023

Prvoj dami SAD-a Džil Bajden (Jill Biden) uklonjeno je svo kancerogeno tkivo nakon što je danas provela više sati u vojnoj bolnici na ambulantnoj operaciji.

Vijest o tome je saopćila Bijela kuća. 

- Svo kancerogeno tkivo uspješno je uklonjeno, a na ivicima nema zaostalih stanica raka kože - rekao je ljekar Bijele kuće Kevin O'Konor (O'Connor), dodajući da se ne očekuju daljnji postupci.

Operacija je obavljena nakon što je nedavno pronađena mala lezija iznad desnog oka prve dame tokom rutinskog preventivnog pregleda na rak kože. Bijela kuća nešto prije toga objavila je da je operacija prve dame radi uklanjanja "manje promjene" na koži lica protekla dobro.

U pratnji supruga, američkog predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena), Džil Bajden je danas predsjedničkim helikopterom prevezena u vojnu bolnicu Valter Reed (Walter), blizu Vašingtona (Washingtona). Bijela kuća je potvrdila da je imala "zakazan ambulantni hirurški zahvat".

Takav tip operacije radi se pod lokalnom anestezijom i smatra se iznimno djelotvornom ako se obavi dovoljno rano. 

- Operacija prve dame protekla je dobro - rekla je na konferenciji portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pier (Karine Jean-Pierre).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.