NOVI LIDER KONGRESA

Kevin Mekarti položio zakletvu i obećao: SAD će pobijediti u ekonomskoj utakmici sa Kinom

Pozabavit ćemo se američkim dugoročnim izazovima - državnim dugovanjima i usponom kineske komunističke partije

Mekarti položio zakletvu. AP

Piše: E. Ma.

7.1.2023

Republikanac Kevin Makarti (McCarthy) položio je jutros zakletvu kao predsjedavajući Predstavničkog doma 118. saziva američkog Kongresa.

Nakon nekoliko dana zastoja i velikih političkih ustupaka, Makarti je osigurao dovoljno glasova za izbor na položaj predsjedavajućeg rano jutros u 15. krugu glasanja.

U svom prvom govoru kao predsjedavajući Predstavničkog doma, Kevin Makarti poručio je da novi Predstavnički dom želi da SAD pobijede u ekonomskoj utakmici sa Kinom.


Važi za prevrtljivog političara

- Pozabavit ćemo se američkim dugoročnim izazovima - državnim dugovanjima i usponom kineske komunističke partije. Oformit ćemo dvopartijski odbor za Kinu koji će istražiti kako da vratimo stotine hiljada radnih mjesta koja su se prelila u Kinu, a onda ćemo pobijediti u ovom ekonomskom takmičenju - poručio je Makarti.

Ostali članovi Predstavničkog doma Kongresa su također položili zakletve čime je otvoren put za glasanje o paketu internih propisa.

- Kao predsjedavajući Predstavničkog doma moja vrhovna odgovornost je prema našoj zemlji - rekao je Makarti i negirao da je poslaniku Metu Gecu, ultra-konzervativnom republikancu, ponuđeno da predsjedava podkomitetom u zamjenu za podršku Makartijevoj pobijedi.

- Nikome ništa nije obećano - rekao je Makarti.

Novi lider Kongresa, republikanac iz Kalifornije važi za prevrtljivog političara što je on sam dokazao upravo na primjeru nasilnog napada na zgradu Kongresa od 6. januara 2021. godine, kada je otvoreno osudio to nasilje te prozvao predsjednika Donalda Trampa (Trump) da on stoji iza pokušaja državnog udara. Samo nekoliko dana kasnije, Mekarti se pojavio kod Trampa na Floridi gdje je izjavio da su predsjednički izbori, koje je Tramp izgubio, bili pokradeni, a da su nasilnici od 6.januara – patrioti!


Bajden spreman da sarađuje sa republikancima

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) danas je čestitao republikanacu Kevinu Makartiju na pobjedio tokom glasanja u Predstavničkom domu i dodao da je spreman da sarađuje sa republikancima.

- Džil i ja čestitamo Kevinu Makartiju na izboru za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa. Kao što sam rekao poslije izbora, spreman sam da sarađujem sa republikancima kad god mogu i birači su jasno rekli da očekuju da i republikanci budu spremni da sarađuju sa mnom. Sada kada je rukovodstvo Predstavničkog doma odlučeno, vrijeme je da taj proces počne - izjavio je Bajden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.