636 MILIONA LITARA

Evropska unija je najveći izvoznik šampanjca: Evo koji je najtraženiji

lavno su odredište šampanjca iz EU bili Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, s udjelima u izvozu od 31 odnosno 28 posto

Prema proračunima statističara, u prošloj godini je izvezeno čak 636 miliona litara. FACEBOOK

A. O.

30.12.2022

Evropska unija tokom prošle godine izvezla je 29 posto više šampanjca nego 2020. Očigledno je da je EU vodeći izvoznik čija pjenušava vina posebno cijene u SAD-u i Velikoj Britaniji, saopćio je Eurostat. 

Prema proračunima statističara, u prošloj godini je izvezeno čak 636 miliona litara.

Skok odražava nagli oporavak potražnje nakon prve godine pandemije, u kojoj su brojni barovi i restorani bili zatvoreni, a okupljanja ograničena, što se očitovalo i u 6-postotnom padu izvoza evropskog pjenušca. 


Izvoz šampanjca

U takvim je uslovima izvoz šampanjca iz EU prošle godine nadmašio pretpandemijsku 2019., napominje Eurostat, dodavši da je u razdoblju od 2017. do 2021 izvoz u prosjeku rastao sedam posto godišnje.

Najviše se u svijetu tražio evropski proseko (prosecco), s udjelom u ukupnom izvozu od 43 posto. Slijede šampanjac i kava (cava) s udjelima u ukupnom izvozu od 15 odnosno 10 posto. 


Glavno odredište

Glavno su odredište šampanjca iz EU bili Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, s udjelima u izvozu od 31 odnosno 28 posto.

Evropljani su najviše skloni domaćem šampanjcu, sudeći po podatku da su članice EU u 2021. uvezle samo 5.8 miliona litara šampanjca iz zemalja izvan Unije, što odgovara samo jedan posto izvezene količine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.