HRONOLOGIJA

Kako se saznalo za smrt kraljice Elizabete

Uslijedio je niz zvaničnih poruka, koje su sve naglašavale ozbiljnost kraljičinog stanja

Vladavina koja je počela 1952. godine došla je do kraja. Agencije

Z. K.

9.9.2022

Odmah je bilo jasno da se nešto ozbiljno dešava. Nešto poslije podneva, Nadim Zahavi, kancelar vojvodstva Lankaster, hitno je krenuo u Donji dom da preda poruku Liz Tras. Zadržao se da se šapatom posavjetuje sa novom premijerkom dok se Kir Starmer obraćao parlamentarcima.

Nekoliko trenutaka kasnije, Angeli Rajner, zamjenici lidera laburista, također je uručen list papira. Dobro ga je proučila, prije nego što je podigla zabrinut pogled. Debata o ograničenju cijene energije se nastavila, ali odjednom vladina pomoć od 150 milijardi funti više nije bila priča dana.

Vladavina duga 70 godina. Agencije

Prisutni novinari su brzo primjetili da se nešto dešava. Znajući da je to moralo biti nešto značajno da izazove takav nalet aktivnosti, spekulacije su se brzo okrenule zdravlju kraljice koja je izgledala slabo kada je dva dana ranije pozvala Tras da formira vladu u Balmoralu, sa modricama, vjerovatno od kanile, jasno vidljivim na desnoj ruci.

Nije trebalo dugo čekati. Nešto poslije 12.30 sati, Bakingemska palača je objavila neobično direktno saopćenje. "Kraljicni ljekari su zabrinuti za zdravlje Njenog Veličanstva i preporučili su joj da ostane pod medicinskim nadzorom“, navodi se. Ostali detalji su bili škrti: "Kraljica se osjeća udobno“, pisalo je.

Nekoliko minuta kasnije, raspravu u Donjem domu je nakratko prekinula Lindzi Hojl, predsjednica, baš kada je Ijan Blekford, lider SNP-a iz Vestminstera, bio na nogama. Po konvenciji, Donji dom obično ne raspravlja niti čak pominje monarha, ali ovog puta došlo je do presedana. Hojl je kraljici poželjela sve najbolje u kratkoj izjavi prije nego što je zamolia poslanika da nastavi.

Uslijedio je niz zvaničnih poruka, koje su sve naglašavale ozbiljnost kraljičinog stanja. Tras i Starmer su bili "duboko zabrinuti". Džastin Velbi, nadbiskup od Kenterberija, napisao je na Tviteru: "Neka Božje prisustvo ojača i utješi Njeno Veličanstvo, njenu porodicu i one koji se brinu o njoj u Balmoralu".

Dolazak prinčeva. Agencija

U Vestminsteru je "ljudima sa ustavnim ulogama“ rečeno da se pripreme za najgore. Pomoćnik jednog je rekao da je bio u nizu "hitnih poziva“ u vrijeme ručka dok su zvanična tijela ispitivala svoje stanje spremnosti za ono što je poznato kao Operacija Londonski most, planove koji su postojali za smrt kraljice, počevši od 10. dana žalosti koji kulminiraju državnom sahranom.

Bivši lider opozicije rekao je prijateljima "tako to ide“ – da su zvanično upozorenje iz palate i izjave koje su uslijedile u skladu sa protokolom o kojem je svojevremeno obavješten. Ali iza kulisa, kraljevskim novinarima je rečeno da "most nije srušen“ – što znači da je, koliko god bila ozbiljna situacija, kraljica još uvijek živa u svom škotskom domu.

BBC je do tada naglo prekinuo redovni program. Oko 12.40 sati, ekran je na trenutak postao crn prije nego što se pojavila voditeljica vijesti Džoana Gosling i pročitala izjavu palate. Nacionalni emiter se okrenuo stalnom izvještavanju, a Hju Edvards je nosio crnu kravatu, a kasnije je preuzeo dužnost da izvještava o događajima.

Kraljičina porodica počela je da se okuplja u Balmoralu. Princ Čarls, njen najstariji sin i nasljednik, već je bio pored kraljice kada je vijest izašla. On je boravio sa svojom suprugom Kamilom u Birkalu, u blizini na imanju Aberdinšir, i, kako se izvještava, redovno je posjećivao kraljicu tokom ljeta jer je njeno zdravlje bilo loše.



Okupljena masa ispred dvorca. Agencije

Princeza Ana, također u Škotskoj, brzo je krenula u Balmoral i ubrzo su ostala kraljičina djeca i njeni unuci bili na putu. Princ Vilijam, zajedno sa princom Endrjuom i drugima, uzeo je specijalni RAF avion iz Northolta u sjeverozapadnom Londonu do Aberdina da bi bio pored kraljice, stigavši u Balmoral u konvoju nešto poslije 17 sati.

Princ Hari, koji je trebalo da se pojavi na ceremoniji dodjele dobrotvornih nagrada, povukao se i sam krenuo u Balmoral, iako njegova supruga Megan nije bila pored njega. Kejt, vojvotkinja od Kembridža, ostala je u Vindzoru, pokupivši svoje troje male djece prvog dana u novoj školi.

Vrijeme je bilo loše, ali su grupe dobronamjernika počele se okupljati u Bakingemskoj palač i u Balmoralu. Nekoliko sati u javnosti nije bilo jasno šta se dešava. Ali privatno, dogodilo se najgore: kraljica je preminula. 70-godišnja vladavina završila se nakon, kako se čini, kratke, konačne bolesti.

Sekretar kabineta Sajmon Kejs obavijestio je Trasu u 16.30 sati, a proći će dva sata prije nego što će vijest biti objavljena u zemlji. Kraljevskim dopisnicima je rečeno da očekuju upozorenje neposredno prije značajnog saopčenja – što je uobičajena praksa u palči – a ono je stiglo nešto prije 18.30 sati. Uslijedila je izjava za koju su se svi nadali da neće čuti.

"Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne“, navedeno je.


Vijest je u trenu odjeknula širom svijeta. Agencije

Vladavina koja je počela 1952. godine došla je do mračnog kraja 70 godina kasnije, a vijest je u trenu odjeknula širom svijeta na društvenim mrežama. Palača je odmah naglasila sukcesiju: "Kralj i kraljica supruga ostat će večeras u Balmoralu i sutra će se vratiti u London".

Stotine, hiljade ljudi počelo je da se okuplja u Bakingemskoj palači i Balmoralu. U međuvremenu, BBC se simbolično prebacio na zamak Vindzor. Iza krova zamka pojavila se duga i na trenutak se kamera zadržala na njoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.