AKO DOĐE DO AGRESIJE

Ruski diplomata poslao upozorenje NATO-u

Akcije Rusije u Ukrajini nemaju nikakve veze sa scenarijima o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja i sve su tvrdnje o tome samo nagađanja, rekao je Galuzin

Moskva, NATO. AGENCIJE

A. O.

4.8.2022

Novo upozorenje NATO savezu poslao je ruski dimplomata, a zbog mogućih posljedica ako dođe do direktne agresije protiv Rusije.

- Akcije Rusije u Ukrajini nemaju nikakve veze sa scenarijima o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja i sve su tvrdnje o tome samo nagađanja - rekao je danas ruski ambasador u Japanu Mihail Galuzin.


Mnoge optužbe

- Postoje mnoge optužbe oko stava Rusije i špekulacije o upotrebi nuklearnog oružja protiv Ukrajine. No, naša doktrina po tom pitanju je jasna: hipotetski, ne isključujemo nuklearni odgovor, ali samo u slučaju agresije oružjem masovnog uništenja ili upotrebe konvencionalnog oružja čime se u pitanje dovodi postojanje države. Naše akcije usmjerene na demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine nemaju nikakve veze s tim scenarijima - kazao je ruski ambasador.

On je također podsjetio da je samo jedna država zaista i upotrijebila nuklearno oružje. Kazao je da je to SAD. Istakao je da ta upotreba nije bila opravdana s vojnog gledišta već je zapravo bila pokus nuklearnog oružja u japanskim gradovima Hirošimi i Nagasakiju i na njihovim stanovnicima.

Istovremeno je upozorio da neprijateljsko širenje NATO saveza i kreiranje anti-ruskog uporišta u Ukrajini prelazi “ruske crvene linije” i direktno narušava interese nacionalne sigurnosti Rusije.


Nema povlačenja

- Nakon što se Rusija usprotivila tom širenju, SAD i saveznici upali su u tešku hibridnu konfrontaciju s našom zemljom, opasno balansirajući na ivici direktnog oružanog sukoba - istakao je Galuzin.

Prema riječima ruskog diplomate, svaki oružani sukob između nuklearnih sila mora biti spriječen.

- To je ono na šta Rusija upozorava u vezi s mogućim posljedicama direktne agresije NATO-a na našu zemlju u kontekstu ukrajinske krize. Takav korak može pokrenuti jedan od dva vanredna scenarija opisana u našoj doktrini - rekao je, dodavši da Rusija to ne želi.

Dodao je da ako zapadne zemlje odluče iskušati njihovu odlučnost, Rusija se neće povući. 

- To nije jezik prijetnje, to je logika odvraćanja - poručio je, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.