TOPLOTNI TALAS

Rekordni nivoi temperature zraka očekuju se u Švicarskoj

Sutra se očekuje prosječna temperatura zraka u cijeloj zemlji od 32 stepena od 12:00 do 18:00 sati

Procjenjuje se da će temperatura u Ženevi i Sionu 19. jula porasti do 37 stepeni. AGENCIJE

A. O. / Anadolija

17.7.2022

Toplotni talas koji je posljednjih sedmica snažno zahvatio Evropu u nekim dijelovima zemlje mogao bi izazvati porast temperature zraka do rekordnog nivoa. Tako predviđaju u Švicarskoj.

Prema prognozama Saveznog ureda za klimu Švicarske, od sutra će u cijeloj zemlji porasti temperature, a u pojedinim gradovima 19. jula bit će oboreni rekordi.

Sutra se očekuje prosječna temperatura zraka u cijeloj zemlji od 32 stepena od 12:00 do 18:00 sati, a 19. jula 34 stepena Celzijusa.


Blagi pad

Procjenjuje se da će temperatura u Ženevi i Sionu 19. jula porasti do 37 stepeni, a u Cirihu, Bernu i Bazelu do 35 stepeni.

Iako se predviđa da će temperature od 20. jula u cijeloj zemlji blago pasti, navodi se da će toplotni val i dalje zahvatiti južne gradove Švicarske.


Kvalitet zraka

Zvaničnik Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Lorenzo Labrador upozorio je na konferenciji za novinare u uredu Ujedinjenih naroda (UN) u Ženevi 16. jula da će toplotni talas u Evropi smanjiti kvalitet zraka.

Labrador je naglasio da će velika vrućina uzrokovati povećanje čestica koje zagađuju atmosferu te dodao da se zbog toga mogu pojaviti određeni zdravstveni rizici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.