NAPALI SATELITSKU MREŽU

EU otkrila nove informacije: Rusija stoji iza velikog cyber napada u prvim danima invazije

Napad na Viasatovu mrežu KA-SAT krajem februara dogodio se upravo u trenutku kada su ruske snage krenule s napadom na Ukrajinu

Ovaj cyber napad uzrokovao je neselektivne prekide u komunikaciji. Ilustracija

H. J. I.

10.5.2022

Vijeće Evropske unije je saopćilo da je Rusija na početku invazije na Ukrajinu izvela cyber napad na satelitsku mrežu, zbog čega je prestalo raditi na hiljade modema.

Napad na Viasatovu mrežu KA-SAT krajem februara dogodio se upravo u trenutku kada su ruske snage krenule s napadom na Ukrajinu, piše Reuters.

Pogođen i određeni broj država članica EU

- Ovaj cyber napad uzrokovao je neselektivne prekide u komunikaciji i uticao na nekoliko javnih subjekata, kompanija i korisnika u Ukrajini, kao i određeni broj država članica Evropske unije - stoji u saopćenju Vijeća Evropske unije, te dodaju:

- Radi se o nedopustivom napadu koji je još jedan primjer kontinuiranog obrasca neodgovornog ponašanja Rusije unutar cyber prostora, a koji je sastavni dio njene ilegalne i neopravdane invazije na Ukrajinu.

"Ovo je jasan dokaz zlonamjernog napada Rusije"

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Trus (Truss) također je kritizirala Rusiju zbog incidenta, rekavši da se radi o šokantnom napadu.

- Ovo je jasan dokaz zlonamjernog napada Rusije na Ukrajinu koji je imao značajne posljedice na obične ljude i kompanije u Ukrajini te širom Evrope - rekla je Trus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.