UPUTIO I ČESTITKU

Poruka pape Franje patrijarhu Kirilu: Budimo konstruktivni za mir u Ukrajini

Aktuelni poglavari dvije kršćanske crkve prvi put su se sastali 2016. godine na Kubi i bio je to ujedno i prvi susret

Papa Franjo i patrijarh Kiril. AGENCIJE

A. O. / Anadolija

25.4.2022

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo poručio je poglavaru Ruske pravoslavne crkve patrijarhu Kirilu da mogu preuzeti konstruktivnu ulogu za mir u Ukrajini, javlja Anadolija.

Prema vijestima medija bliskih Vatikanu, papa Franjo je patrijarhu Kirilu uputio prazničnu čestitku povodom praznika Vaskrsa.

Papa je u svojoj poruci pomenuo i rat u Ukrajini.

Rat u Ukrajini

- Dragi brate, neka Duh Sveti preobrazi naša srca i učini nas istinskim mirotvorcima, posebno za ratom razorenu Ukrajinu - poručio je Papa i izrazio je nadu da će mrak rata u Ukrajini završiti.

Papa Franjo i patrijarh Kiril su se trebali sastati 14. juna u Al Kudsu (Al-Qudsu) - Jerusalemu, ali je su obje strane saopćile da je sastanak otkazan zbog aktuelne situacije u ratom pogođenoj Ukrajini.


Prvi susret

Aktuelni poglavari dvije kršćanske crkve prvi put su se sastali 2016. godine na Kubi i bio je to ujedno i prvi susret Pape i vođe Ruske pravoslavne Crkve od raskola između istočne i zapadne Crkve iz 1054. godine.

Njih dvojica su i 16. marta ove godine razgovarali putem video konferencijske veze, a tema je bila situacija u ratom pogođenoj Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.