PTIČIJA GRIPA

U Francuskoj od kraja novembra ubijeno više od 13 miliona peradi

Do 8. aprila zabilježeno je 1.230 epidemija na farmama od kada je prva otkrivena 26. novembra

Perad. ILUSTRACIJA

A. O. / Reuters

11.4.2022

Više od 13 miliona živine ubijeno je u Francuskoj od kraja novembra zbog širenja ptičjeg gripa, rekao je Reutersu zvaničnik Ministarstva poljoprivrede.

Francuska je zabilježila rijedak porast epidemije veoma zaraznog virusa, za koji se vjeruje da su ga u zemlju donijele divlje ptice. Odstrijel je narastao otkako je virus stigao do najvećih francuskih regiona za proizvodnju živine.

Do 8. aprila zabilježeno je 1.230 epidemija na farmama od kada je prva otkrivena 26. novembra, navodi se na web stranici Ministarstva poljoprivrede, a što je rast od više od 10 odsto za osam dana.

Širenje ptičje gripe izazvalo je zabrinutost među vladama i živinarskom industrijom zbog razaranja koje može prouzrokovati jatima, mogućnosti trgovinskih ograničenja i rizika od prenosa na ljude. Ekstremno agresivan i veoma zarazan soj H5N1 brzo se širi Evropom posljednjih mjeseci, što je dovelo do masovnih uništavanja u nekoliko zemalja, posebno u Italiji.

Ptičja gripa se širi uglavnom preko fekalija zaraženih divljih ptica. Ne može se prenijeti na ljude konzumiranjem proizvoda od živine, iako je bilo povremenih slučajeva da se ljudi zaraze sojevima bolesti u bliskom kontaktu sa zaraženim pticama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.