ODAKLE JE STIGLA ZARAZA

Dvije Koreje se zavadile zbog koronavirusa

Pjongjang je uveo blokadu pograničnog grada Kaesonga

Vojnik u pograničnoj zoni između dvije Koreje. AFP

Avaz.ba

27.7.2020

Sjeverna Koreja optužuje susjedni Jug za ulazak koronavirusa u tu izoliranu državu i to nakon što je mjesecima poricala prisustvo virusa koji je preplavio ostatak planete.

Pjongjang je uveo blokadu pograničnog grada Kaesonga, rekavši da je pronašao sumnjivu infekciju COVID-19 kod muškarca koji se u Sjevernu Koreju vratio iz Južne i to preko demilitarizirane zone koja dijeli poluotok, prenijeli su državni mediji iz Pjongjanga.

Mjesecima je Sjever poricao da ima ijedan slučaja virusa koji se pojavio u susjednoj Kini, njegovom glavnom diplomatskom zagovorniku i trgovinskom partneru, što je izazvalo skepticizam među promatračima.

No, zvaničnici Južne Koreje danas su saopćili da osoba za koju Pjongjang tvrdi da je zaražen nikada nije potvrđena kao pacijent od koronavirusa na Jugu niti kao kontakt potvrđenog slučaja. Južna Koreja je obavila više od 1,5 miliona testova kao dio opsežnog modela "trag, test i liječenje" koji je u velikoj mjeri doveo epidemiju pod kontrolu.

Analitičari kažu da je na Sjeveru vjerojatno već bilo slučajeva virusa, ali da sada Pjongjang želi krivicu za epidemiju prebaciti na Seul, a ne na svog dugogodišnjeg saveznika Peking. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.