ZDRAVLJE

WHO zbog koronavirusa ne preporučuje "ibuprofen"

Pacijentima savjetuju da koriste "paracetamol"

Iz Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju "paracetamol". Ilustracija

Avaz.ba

17.3.2020

Društvenim mrežama kruže razne informacije o učinku lijeka "ibuprofen" na organizam osoba oboljelih od koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) oglasila se ovim povodom te rekla da sve osobe koje sumnjaju na zarazu koronavirusom, ne bi trebale piti popularni lijek "ibuprofen" bez konsultacije s ljekarom.

Portparol WHO-a Kristijan Lindmejer (Christian Lindmeier) rekao je na konferenciji za medije u Ženevi da nema novijih studija koje bi povezale ovaj lijek sa povećanom smrtnošću, ali je dodao da stručnjaci trenutno istražuju to pitanje, prenose strani mediji.

Preporučujemo "paracetamol", a ne "ibuprofen" - poručili su iz WHO-a. 

Iz Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju "paracetamol". Ilustracija

U nedavnom članku u medicinskom časopisu "The Lancet" navedena je hipoteza prema kojoj neki lijekovi, poput "ibuprofena", mogu ugroziti oboljele od koronavirusa koji imaju visoki krvni pritisak ili dijabetes.

Također, Linmejer je izvijestio da su dva člana osoblja WHO-a zaražena koronavirusom te da nekoliko stotina zaposlenika ovog preduzeća radi od kuće.

S druge strane, preduzeće "Reckitt Benckiser", koje proizvodi lijek "nurofen", saopćilo je da nema dokaza o štetnom utjecaju lijekova koji sadrže "ibuprofen" na liječenje koronavirusa te su dodali da je riječ o provjerenom lijeku, koji služi za snižavanje temperature i ublažavanje bola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.