SVIJET

Kina oslobađa 100 milijardi dolara, potop na berzama

PBOC je u nedjelju najavila mjeru smanjenja nivoa obaveznih rezervi, odnosno količine gotovine koju većina komercijalnih banaka mora držati u centralnoj banci

Ilustracija

CDM

8.10.2018

Kineske berze su u padu jer je investitore unervozila odluka Narodne banke Kine (PBOC) da sreže nivo obaveznih rezervi banaka u nastojanju da potakne privredni rast.

PBOC je u nedjelju najavila mjeru smanjenja nivoa obaveznih rezervi, odnosno količine gotovine koju većina komercijalnih banaka mora držati u centralnoj banci.

Aktuelni nivo obaveznih rezervi iznosi 15,5 posto za velike institucije i 13,5 posto za manje banke, a od 15. oktobra bit će smanjen za 100 bazičnih poena, saopćila je centralna banka.

- Smanjenje obaveznih rezervi za jedan posto je bilo neočekivano, jer će osloboditi oko 700 milijardi juana (oko 101,72 milijarde dolara) u kineski bankarski sistem - ocjenjuje Frensis Lun (Francis) iz kompanije "Geo Securitas".

- To je zaista dosta novca. Mislim da je vlada zabrinuta da će ekonomija usporiti i da će tržište akcija pasti - rekao je Lun.

Većina berzi u kontinentalnom dijelu Kine je zbog takve odluke centralne banke danas u padu, pri čemu su šangajski i šenženski indeks izgubili više od tri posto vrijednosti tokom trgovačkog dana.

Akcije svih vodećih kineskih banaka su također pale nakon odluke PBOC-a, pri čemu su dionice "Industrial and Commercial Bank of China" pale za čak 3,8 posto, banke “China Construction” za više od četiri posto, a "Agricultural Bank of China" za 2,5 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.