TRAJALO DO KASNO UVEČER

"Crna kravata 2": Završeno ročište u Sudu BiH, advokati kazali da se istraga bazira na iskazu kompromitiranog FUP-ovca Ibre Bešlije

Branilac Gordana Memije Senad Pizović ukazao je, poput i drugih branilaca, na nezakonitost prilikom hapšenja i zadržavanje osumnjičenih osoba

Selmanović, Munjić i Memija. Facebook - Armin Durgut / Pixsell - E. Trako

25.4.2024

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište koje je trajalo u srijedu do kasno uvečer gdje su branitelji uhapšenih iznijeli svoju odbranu.

Branilac Gordana Memije Senad Pizović ukazao je, poput i drugih branilaca, na nezakonitost prilikom hapšenja i zadržavanje osumnjičenih osoba.

Advokati su kazali da se prijedlog i istraga tužioca bazira na iskazu kompromitiranog FUP-ovca Ibre Bešlije kojeg krimosi u Sky prepiskama spominju kao saradnika.

Također je kazao da se Memija ne sumnjiči za organizirani kriminal, nego samo za pranje novca.

Pizović je naveo "da je Memija ugledni privrednik, a njegove firme je između ostalog saradnik i OSCE, te da tužilac osnovanu sumnju zasniva samo na osnovu operativnih saznanja i operativnih informacija, a ne na dokazima".

Kazao je također da Memija ne poznaje Davora Curla i Seada Preljevića iz Al Jazeere koji su zajedno s njim osumnjičeni za navodnu primopredaju novca u iznosu od 320 hiljada KM.

Također, odbrana Seada Preljevića i Davora Curla su ponovile da nikoga ne poznaju, da nisu išli u Belgiju po novac, da nisu donosili nikakav novac, niti vršili nikakvu primopredaju, što im se stavlja na teret.

Negiraju primanje, predaju i nošenje bilo kakvog novca. Obojica su istakla da nikad nisu bili u kafiću Hill, gdje je navodno izvršena predaja tog novca, a kojim je navodno trebalo finansirati dolazak Edina Gačanina u Sarajevo, te organizirati nabavku opreme za specijalnu jedinicu FUP-a.

Adnana Smajlovića, inače, Tužilaštvo navodi da je saradnik Edina Gačanina i da je jedan od organizatora grupe u BiH. 

Odbrana je rekla da nema dokaza za to, te je tužilac naveo da se Smajlović u Sky komunikaciji spominje kao "Rossi“ i "Verstappen“, a nije uopće dokazano koji nadimak koristi.

Sančez Jukić

Omar Mehmedbašić, advokat Sančeza Jukića, se osvrnuo na navode kako je on išao u Južnu Ameriku. 

Rekao je da je Jukić išao u Zaostrog i u Herceg Novi, dok mu je kod pretresa nađeno 700 KM.

Aida Halać

Braniteljica Aide Halać, Zijada Mujkić, istakla je da je juna 2020. otvorila teretanu, a u prilogu za pritvor se navodi da je u septembru dobila novac za otvaranje teretane. Prijedlog je površan i neutemeljen.

Haris Behram

Haris Behram, koji je bio tada član Gradskog odbora SDA Mostar i predsjednik Udruženja "Brankovac“, sumnjiči se da je sarađivao s grupom Edina Gačanina.

Njegov advokat Senad Bilić je bio u kontaktu s ovom grupom, međutim posljednja kominikacija mu je bila u avgustu 2020. godine, nakon čega je saznao o kojim ljudima se radi. Kada je pročitao o tim ljudima, odlučio je da prijavi sve to FUP-u, nakon čega je dobivao prijetnje.

Mirsad Skopak

Njegov branilac je Rusmir Karkin, koji je istakao da je Skopak, koji se tereti za pranje novca, u prijedlogu za pritvor pomenut kao vlasnik jedne firme, što je, kaže, notorna laž jer to nije tačno. Karkin je rekao da je to Tužilaštvo moglo provjeriti u registru Suda.

Karkin je rekao da je njegov branjenik najveći kokuz u ovoj sudnici među osumnjičenima.

Mak Šemšić

Advokat mu je Semir Zupčić, a on je također istakao da njegov branjenik vlasnik firme, te da se to moglo provjeriti u registru Općinskog suda u Sarajevu.

Prema tvrdnji tužilaštva, navodno je preko tih firmi prljavi ubacivan u legalne tokove.

Elmir Sarić

Branilac mu je Jasmin Džaferović, a on je istakao da njegovom branjeniku nije data mogućnost da se izjasni o navodima koji mu se stavljaju na teret.

Smail Šikalo

Njegov je advokat Senad Dupovac, koji je naveo da se ne navodi da je nešto konkretno Šikalo uradio, te predložio da mu se eventualno izreknu mjere zabranje kretanja.

Edin Kačar

Edin Kačar, uposlenik OSA-e, osumnjičen da je odavao tajna dokumenta Smajloviću.

Međutim, njegova braniteljica Marsela Bajramović je istakla da se to temelji na pričama rekla-kazala, a da je činjenica da je Smajlović komšija Edina Kačara i da ga poznaje samo kao komšiju.

Dakle, njemu se stavlja isto na teret poznanstvo sa još jednim pripadnikom grupe, za kojeg se navodi da ga Kačar poznaje iz osnovne škole, ali da s njim nije imao nikakav kontakt. Kačar je istakao da je njemu nanesena nemjerljiva trajna šteta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.