NAKON UBISTVA DJETETA

Klinički psiholog Jasmina Dizdarević za "Avaz": Pooštriti zakone, strah od kazne mijenja ponašanje ljudi

Monstrumi se ne rađaju takvi, oni se uče tome, postaju agresivni liječeći na taj način svoje komplekse

Stručnjaci o ubistvu djevojčice Danke. Društvene mreže

Alen Bajramovic

6.4.2024

U vrijeme kada sve češće ostajemo šokirani tragedijama i zaleđeni bešćutnošću čovjeka prema drugom ljudskom biću, ubistvo djeteta u Boru, u susjednoj Srbiji, pokazuje da zlo uvijek može biti i veće i svirepije. Jezivi detalji ubistva dvogodišnje Danke Ilić, koju su ubili dvojica radnika lokalnog komunalnog preduzeća, bez riječi ostavljaju i stručnjake sa višedecenijskim iskustvom u oblasti psihologije.

- Zatajili smo na svakom polju. Dominantnija nam je neljudskost nego ljudskost. Nemamo empatiju, izgubili smo saosjećanje, na radost i na tugu reagujemo identično. Gubimo ličnost u svakom pogledu - rekla je za "Avaz" klinički psiholog Jasmina Dizdarević.

Već duže vrijeme eksperti pozivaju na uvođenje strožijih kazni za monstruozna krivična djela poput ovog. Dr Dizdarević podsjeća da se monstrumi ne rađaju, već to vremenom postaju.

- Samo pooštriti zakone, to nam je jedini spas. Strah od kazne mijenja ponašanje ljudi. Monstrumi se ne rađaju takvi, oni se uče tome, postaju agresivni liječeći na taj način svoje komplekse. Edukacija roditelja, djece, društva, sve nam nedostaje, zakazali smo u svim oblastima - istaknula je dr Dizdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.