CEREMONIJA U BRISELU

Mostar proglašen "Evropskim gradom vina Dionísios"

Ponosni smo što je Grad Mostar proglašen Europskim gradom vina Dionísios za 2024. godinu, kažu iz Grada Mostara

Sa događaja. Grad Mostar

FENA

5.7.2023

Na ceremoniji održanoj u utorak u Europskom parlamentu u Bruxellesu savjetnik gradonačelnika Grada Mostara Marin Čuljak svečano je preuzeo titulu "Europskog grada vina Dionísios" za 2024. godinu.

Ovu titulu dodjeljuje Europska mreža vinskih gradova RECEVIN s ciljem promocije destinacija koje su objedinile turizam i vino u uspješnu priču, navodi se u priopćenju Grada Mostara.

Ovom prigodom, Vinsku cestu Hercegovine (VCH) i posebno njen dio koji se odnosi na Grad Mostar prezentirali su predstavnici Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH i projekta USAID Turizam.

- Ponosni smo što je Grad Mostar proglašen Europskim gradom vina Dionísios za 2024. godinu! Ovo prestižno priznanje je dokaz naše bogate vinogradarske baštine i predanog rada naše vina. Radujemo se predstavljanju jedinstvene turističke ponude koju ima Grad Mostar, ali i cijela Hercegovina, a pogotovo kroz projekat Vinske ceste Hercegovine. Ova titula otvara nove mogućnosti za razvoj vinskog turizma i dalju promociju prema vodećim europskim destinacijama, jer smo ovom nagradom stali rame uz rame s gradovima iz Španjolske, Italije, Portugala i drugih turističkih velesila - poručili su iz Grada Mostara.

Titula Europskog grada Dionísios 2024. godine posljednje je u nizu priznanja koje su hercegovački vinari i Hercegovina kao vinogradarska regija osvojili u proteklom periodu, uključujući i članstvo u Vinske ceste Hercegovine u Kulturnoj ruti Vijeća Europe Iter Vitis, nagradu „Najbolji Iter Vitis vinski grad“ za grad Mostar, „Najbolja održiva destinacija za vinski turizam“ za grad Trebinje, „Najbolja praksa unapređenja kulturno-povijesnog nasljeđa i vina“ za manastir Tvrdoš, te 39 medalja za hercegovačka vina na Decanter World Wine Awards 2023, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina.

Ovi izvanredni rezultati potaknuti su i brojnim aktivnostima Vinske ceste Hercegovine, čiji razvoj predvodi Vanjskotrgovinska komora BiH u suradnji sa šest lokalnih zajednica, a podržava Vlada SAD-a putem USAID projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam).

"Srdačno čestitamo Gradu Mostaru na proglašenju Europskim gradom vina Dionísios za 2024. godinu! Ovo prestižno priznanje dodatno ističe značaj Hercegovine u svijetu vinskog turizma. Vinska cesta Hercegovine nudi jedinstveno i bogato iskustvo za ljubitelje vina, omogućujući im da uživaju u izvrsnim okusima naših lokalno proizvedenih vina dok istražuju jedinstvenu kulturnu baštinu Hercegovine. Oduševljeni smo ovim priznanjem i posvećeni smo suradnji s gradom Mostarom i pet drugih gradova/općina obuhvaćenih VCH u razvoju ovog turističkog proizvoda", izjavio je Darko Pehar, tajnik Grupacije za turizam i ugostiteljstvo u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Od Ljubuškog i Čitluka u zapadnoj Hercegovini, preko Mostara, Čapljine i Stoca u centralnom dijelu, pa sve do Trebinja na jugoistoku, proizvođači vina Vinske ceste Hercegovine stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka. Vinarije su tek najvidljiviji dio Vinske ceste Hercegovine, ali ona uključuje i mnoge prirodne atrakcije, bogato kulturno naslijeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.