MANIFESTACIJE

Mostarski muftija s vrela Bune poručio: Moramo promišljati svoju budućnost u kojoj nećemo biti narod od trećerazrednog značaja

Kazao je kako je njihov dolazak u Blagajsku tekiju izraz njihove ljubavi, velike i gorljive vjere

Muftija Dedović. M. Smajkić

Meliha Smajkic

11.5.2024

U jedinstvenom ambijentu Blagajske tekije na vrelu rijeke Bune danas se smjenjivalo na desetine hiljada vjernika koji su željeli okrijepiti svoja srca i duše. U tom, nakon Ajvatovice, najvećem dovištu u BiH danas je održan centralni program tradicionalne manifestacije „Dani mevluda i zikra“.

Mevlud i zikr su proučili mostarski imami te šejhovi i derviši predvođeni Ilhanom ef.Hadžimejlićem, šejhom Nakšibendijske tekije Radinovići. Riječi dobrodošlice , ali i zahvale što su došli pohoditi ovo duhovno mjesto, vjernicima je uputio mostarski muftija, Salem ef. Dedović.

Svijet izgubio orijentaciju

Kazao je kako je njihov dolazak u Blagajsku tekiju izraz njihove ljubavi, velike i gorljive vjere. Vjernicima je ukazao, između ostalog, na to kako neke ljude vode različite preokupacije na ovom svijetu.

- Izabrali su dunjaluk, profani i prolazni svijet, materijalni svijet. Izabrali su egoizam i okrojeli materijalizam i posvemašnji populizam da bi se pod svaku cijenu svidjeli drugima i pokazali se drugačijim od onih što jesu. Različiti su putevi i različiti su interesi. Ali, Gospodar svjetova od nas traži srca koja su upravljena Gospodaru svjetova - rekao je ef.Dedović.

Naglasio je da je današnji svijet uveliko izgubio smisao, orijentaciju, putokaze.

To je svijet, kazao je, u kojem stradaju nevini i potlačeni poput naše braće u Gazi i Palestini, poput ukrajinskog naroda koji strada nevin od strane agresora i tlačitelja te da svima, bez razlike, dobro mora biti putokaz.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

- Ljudi, uvežite se za to da budete takmaci u dobru. Neka vas vode ljubav i dobročinstvo prema ovoj zemlji. Neka vas ne vode goli dunjalučki interesi, jer, ako vas oni budu vodili nećete ni dokle stići. Svjedoci smo, evo, dokle smo stigli u ovoj našoj podijeljenosti i razdjeljenosti, političkoj razjedinjenosti našeg naroda. Zašto? Zato što nismo okrenuti toj vrijednosti da nas okuplja ta vrlina vrijednosti hajrata, dobročinstva. Mora nas okupljati velika ljubav prema ovoj zemlji. Koliko god rušitelji, osporavatelji naše države, snage naše koherentnosti bili uporni u tome, mi moramo biti uporniji i istrajniji i ne možemo malaksati na tome putu.I mi ovdje u Mostaru i u Hercegovini ne možemo i ne smijemo malaksati. Naša tema o kojoj govorimo puno proteklih mjeseci i proteklih godina o temi Lakišića harema i našem konceptu kojeg smo ponudili i gradu i svijetu o izgradnji jednog kulturnog centra na tom lokalitetu koji će objedinjavati ljude kao što smo se mi danas ovdje objedinili ima smisla - kazao je muftija mostarski.

Bit ćemo glasni

Dodao je i kako „naša Bosna treba da razumije zašto toliko dižemo glas“.

- I bit ćemo glasni i nećemo posustati na tom putu, jer je to vrijedno, jer je to važno jer je to smisleno, jer je to investicija u budućnost. A, mi moramo promišljati budućnost ovdje, našu budućnost u kojem nećemo biti narod od drugorazrednog, trećerazrednog značaja i kojem će neko drugi određivati mjeru slobode. Mjeru slobode čovjeku je odredio dragi Bog, koji je učinio čovjeka slobodnim. A i mi smo Bošnjaci slobodan i ponosan narod koji će istrajati u tome da osigurava i bori se za svoje dostojanstvo i osigurava svoju čast i svoju slobodu -poručio je ef. Dedović.

On se, također, posebno na dolasku zahvalio prof. dr.Mehmedu Gormezu, bivšem turskom reisu koji se obratio vjernicima, kao i goraždanskom muftiji, Remziji ef.Pitiću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.