SUTRA OTVARANJE

U banjalučkoj Arnaudiji proučen tradicionalni mevlud

Muftija Čamdžić je ukazao na značaj izgradnje i obnove džamije

Mevlud u Arnaudiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12
Anadolija

6.5.2024

Banjalučki imami u prisustvu više desetina vjernika proučili su večeras u obnovljenoj džamiji Arnaudiji tradicionalni mevlud, a predavanje i poruku u programu mevluda uputio je Edhem ef. Čamdžić, muftija banjalučki u periodu 1999-2013, poručivši kako se historiju mora živjeti i kroz historiju popravljati, javlja Anadolu.

- Historiju se mora živjeti i kroz historiju se mora popravljati, a ovo je historija i mi smo historija - rekao je muftija Čamdžić poručivši kako se prošlost ne smije zanemariti, a sadašnjost i budućnost mora popravljati.

Muftija Čamdžić je ukazao na značaj izgradnje i obnove džamije, podsjećajući da je još važnije od izgradnje održavanje džamija, i to ne samo ono fizičko.

Podsjetio je i da su "s nama večeras i sutra, ali ne samo večeras i sutra, nego i veoma često gosti iz Republike Turske".

Nijedna džamija na svijetu, kako je rekao muftija Čamdžić, nije bez svoje svrhe, a svaki vjernik mora biti svjestan njenog značaja.

Muftija Čamdžić je ukazao na značaj pomoći iz Turske u obnovi banjalučkih i drugih džamija i drugih objekata od kulturno-historijskih objekata od značaja u BiH.

- Banja Luka je i bošnjačka i srpska i hrvatska i jevrejska, kao što su i Sarajevo, Trebinje, Zenica, Mostar... i svi se moramo tako osjećati - rekao je Čamdžić i dodao:

- Mi nismo osuđeni da živimo zajedno, nego smo počašćeni da živimo zajedno.

Dodao je da islam ne priznaje nikakve radikalizme nego ih osuđuje.

U prisustvu hiljada građana i visokih zvanica iz Bosne i Hercegovine i Turske, sutra će biti otvorena obnovljena banjalučka džamija Arnaudija.

Obnovom Arnaudije završava se proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija. Poput Ferhat-pašine džamije, Arnaudija džamija je sazdana na fragmentima koji su nakon njenog rušenja odnošeni na razna mjesta.

Arnaudija je džamija koju vezuje slična sudbina kao i Ferhat-pašinu džamiju. Izgrađena je krajem 16. stoljeća, 1595. godine, samo nekoliko decenija nakon Ferhadija džamije. Izgradio ju je Hasan defterdar, ministar finansija Fehat-paše Sokolovića, potpisnik vakufname Ferhat-paše Sokolovića i njegov savremenik.

Otvaranje Arnaudija džamije centralni je događaj manifestacije "Dani džemata i džamija" koju Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizuje 8. put, a koja će trajati do 12. jula. Manifestacija se organizuje kako bi podsjetili na Dan džamija, a time i rušenje Ferhadija džamije u Banjaluci, koja je zajedno s Arnaudijom i drugim džamijama porušena u noći između 6. i 7. maja 1993. godine.

Arnaudija džamija je jedna od 16 u toku agresije porušenih džamija u Banjoj Luci. Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice s Generalnom direkcijom vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma Turkiye, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.

Džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.