NE ODLAŽITE KIŠOBRANE

Meteorolog Bakir Krajinović za "Avaz": U prvih 15 dana maja smjena sunca i kiše

Padavine će biti lokalnog karaktera i kratko će trajati, a intenzitet neće biti pretjerano izražen, kazao je Krajinović

Očekuju se pljuskovi u danima koji dolaze. Fena

4.5.2024

U prvih 15 dana maja očekuje nas promjenjivo vrijeme, koje će se ogledati u čestim padavinama u vidu lokalnih pljuskova. U Bosni i Hercegovini bit će i sunca i kiše, ali to je ono što je tipično za ovaj mjesec i za naše klimatske uvjete.

Lokalna oblačnost

Ovo je za „Avaz“ kazao meteorolog Bakir Krajinović te dodao da će prvog dana vikenda u BiH biti i osjetan pad temperature zraka.

- Bit će dosta slučajeva kada ćemo imati poslijepodnevne pljuskove usljed razvoja lokalne oblačnosti i u takvim okolnostima padavine će biti, dakle, lokalnog karaktera i kratko će trajati, a intenzitet padavina ne očekujemo da će biti nešto pretjerano izražen. Bit će dosta sunčanih intervala između pljuskova - kazao je Krajinović.

Dodao je da, iako će biti sunca, moramo biti spremni na kišu skoro svakog dana te da moramo imati kišobran. Izraženije padavine moguće su u sjevernim i djelimično centralnim područjima.

Krajinović: Tipično vrijeme za maj. Facebook

- Sve će to biti u granicama uobičajenih vrijednosti. Dakle, tipičan početak maja za naše klimatske uvjete. Neće to biti tipična oblačnost kada imamo samo padavine. Sunca će biti svakodnevno u ovih 15 dana, ali u poslijepodnevnim satima, usljed razvoja lokalne oblačnosti, možemo očekivati kišu - naveo je Krajinović.

Temperature zraka

Vrijednosti temperatura zraka, ističe, bit će u granicama referentnih vrijednosti za prvih 15 dana maja. U Bosni će se temperatura kretati od 12 do 16, a u Hercegovini do 18 stepeni. A one maksimalne vrijednosti u najtoplijem dijelu dana u Bosni će biti od 19 do 24, a na jugu zemlje i do 28 stepeni.

Stabilizacija vremena

U periodu od 11. do 16. maja, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prema trenutnim sinoptičkim materijalima, prognozira se umjereno oblačno i stabilno vrijeme.

Također su dodali da postoji mogućnost padavina u tom periodu u južnim i istočnim područjima zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.