GENERALNI DIREKTOR EP BIH

Sanel Buljubašić za "Avaz": Spasioci se probijaju dalje, molimo se da je rudar uspio na neki način preživjeti

Prema posljednjim informacijama koje on ima, novih detalja iz akcije spašavanja nema

Buljubašić: U stalnom smo kontaktu. A. Bešić / Avaz

Alen Bajramovic

4.5.2024

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić jučer je razgovarao sa upravom rudnika, pripadnicima Spasilačke čete i porodicom rudara koji je, nakon obrušavanja velikih količina zemlje, ostao zarobljen u jami rudnika Mramor. I danas je, kaže, u stalnom kontaktu sa spasiocima koji ulažu nadljudske napore da dođu do unesrećenog rudara.

- U kontaktu smo bili i tokom protekle noći i o svakoj novoj informaciji sam i ja obaviješten. Volim te ljude, puno ih je u toj jami iz Srebrenika, više od 50 posto, a mali je to grad, puno njih i lično poznajete pa sve ovo čovjeku teško pada - kazao nam je Buljubašić.

Prema posljednjim informacijama koje on ima, novih detalja iz akcije spašavanja nema.

Buljubašić: Ekipa ne posustaje. Fena

- Spasioci se na sve moguće načine nastoje dalje probijati. Dešava se to obrušavanje, ali ekipe ne posustaju. Rade po dva čovjeka i stalno se smjenjuju, uz maksimalnu pažnju i kada je u pitanju Spasilačka četa, jer ne daj Bože da se sad desi i neka nova nesreća.

U ovom momentu bilo šta prognozirati je nezahvalno i teško, ali nadamo se i molimo se da je čovjek ipak uspio na neki način preživjeti. Radi se o jako iskusnom, najboljem kopaču, čovjeku koji je uistinu pedantan i jako korektno radi svoj posao. Ako vas na poslu na vratima dočekuje “Sretno”, tu je uvijek određena doza opasnosti.

Takvi su, nažalost, rudnici. Mora se nešto uraditi na humanizaciji rada, ako želimo da nam rudari budu sigurni. Pokušavamo nešto uraditi, napravili smo nekoliko pomaka pogotovo sa Krekom, ali to nije ni blizu onog kako treba da funkcioniše – ističe Buljubašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.