SIGURNOST GRAĐANA

Ekspertni tim MUP-a KS: Policiji omogućiti elektronski pristup kaznenoj evidenciji

Tražit ćemo i efikasniju kontrolu rada federalne Komisije za uslovni otpust zatvorenika

Ekspertni tim. Fena

FENA

26.4.2024

Ekspertni tim za prevenciju kriminaliteta i ostalih sigurnosnih rizika u Kantonu Sarajevo nastavio je intenzivan rad na rješavanju pitanja recidivista, odnosno povratnika u činjenju krivičnih djela, identifikujući ga kao jedno od gorućih pitanja za sigurnost građana u Kantonu Sarajevo.

Podnošenja inicijative

Nakon podnošenja inicijative Federalnom ministarstvu pravde za donošenje Zakona o probaciji FBiH, Ekspertni tim kojim predsjedava Elmedin Muratbegović, predložio je mjeru kojom će policija brže i efikasnije djelovati na ulici, prilikom zaustavljanja i legitimisanja osoba, saopćeno je iz MUP-a KS.

Naime, Ekspertni tim predložio je MUP-u Kantona Sarajevo – Upravi policije, da omoguće policijskim službenicima elektronski pristup kaznenoj evidenciji Uprave policije MUP-a KS. Na ovaj način, svaka osoba koja bude legitimisana bit će istovremeno provjerena i kroz kaznenu evidenciju, te će policija moći efikasnije djelovati ukoliko je osoba povratnik u vršenju krivičnog djela. Do sada se provjera nije mogla raditi elektronskim pristupom bazi, zbog čega je često izostajala brza reakcija protiv recidivista, tj. povratnika u vršenju krivičnih djela.

Kako je izjavio ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, ova mjera će vrlo brzo biti u primjeni.

- U dogovoru sa policijskim komesarom Fatmirom Hajdarevićem, poduzete su mjere i izvršena kompletna digitalizacija kaznene evidencije što je bio prvi korak u realizaciji ove mjere. Očekujemo da će do kraja sljedećeg mjeseca policijski službenici, putem šifri koje će im biti dodijeljene, imati pristup bazi i tako moći efikasnije djelovati na ulici kada zaustave i legitimišu osobe - izjavio je ministar Katica i dodao da je Ekspertni tim ozbiljno pristupio ovom pitanju, te da su predložili i inicirali i druge značajne mjere.

Kontrola rada 

- Tražit ćemo i efikasniju kontrolu rada federalne Komisije za uslovni otpust zatvorenika, ali i inicirati izmjene Zakona o prekršajima Kantona Sarajevo na način da se vrati mogućnost zatvorske kazne za neplaćanje prekršajnih kazni - pojasnio je ministar Katica.

Predsjednik Ekspertnog tima Elmedin Muratbegović istakao je da svi članovi tima maksimalno doprinose svojim stručnim znanjem i prijedlozima, te da je siguran da će zajedničkim radom inicirati značajne promjene koje će rezultirati boljim stepenom sigurnosti građana Kantona Sarajevo i vraćanjem povjerenja u policiju.

- Jedna od naših prvih mjera bila je da se omogući policijskim službenicima elektronski pristup kaznenoj evidenciji čime bi se promptno reagovalo na samoj ulici, a samim tim poslala i poruka onima koji zlouotrebljavaju zakone i krše ih da policija sada ima mnogo efikasnije mehanizme i da će biti sankcionisani. Drago mi je što je Uprava policije ovako brzo prihvatila ovu mjeru i što ćemo vrlo brzo svjedočiti njenoj primjeni u Kantonu Sarajevo - izjavio je Muratbegović.

Ekspertni tim za prevenciju kriminaliteta i ostalih sigurnosnih rizika u Kantonu Sarajevo nastavit će svoje redovne sjednice, a kao jednu od mjera najavljuju i uvođenje aplikacija putem kojih će građani moći slati prijave policiji, kao i prijave Odboru za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.