POJAČANE AKTIVNOSTI

Na području ZDK policija oduzela vozilo i motocikl od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja

Osobe su uhapšene na području Zenice i Doboj Juga

MUP ZDK. Facebook

S. S.

26.4.2024

U nastavku pojačanih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona na unapređenju stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, policijski službenici Policijskih stanica Crkvice i Doboj Jug su dana 25.04.2024. godine, od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja oduzeli vozilo i motocikl.

Naime, dana, 25.04.2024. godine, u 17,05 sati, u ulici Prve zeničke brigade, Grad Zenica, od strane policijskih službenika Policijske stanice Crkvice zaustavljeno je i kontrolisano putničko motorno vozilo, marke "Peugeot" registarskih oznaka M19-T-600, kojim je upravljao S.K., rođen 1992. godine iz Zenice. Prilikom kontrole utvrđeno je da navedeni vozač upravlja vozilom pod izrečenom mjerom "zabrana upravljanja" i da je pod uticajem alkohola. Izvršenom provjerom u registru novčanih kazni utvrđeno je da isti ima evidentiran iznos od 2690,00 konvertibilnih maraka neplaćenih kazni, te da je višestruki povratnik u činjenju težih prekršaja.

Dana 25.04.2024. godine, u 08,15 sati, u mjestu Matuzići, općina Doboj Jug, od strane policijskih službenika Policijske stanice Doboj Jug zaustavljen je i kontrolisan motocikl marke "Yamaha" registarskih oznaka T50-J-226, kojim je upravljao K.H., rođen 1981. godine iz Tešnja. Kontrolom je utvrđeno da isti upravlja motociklom u vrijeme isteka važnosti potvrde o registraciji, bez odgovarajuće kategorije "A", te da je višestruki povratnik u činjenju težih prekršaja. Izvršenom provjerom u registru novčanih kazni utvrđeno je da isti ima evidentiran iznos od 10,900,15 konvertibilnih maraka neplaćenih kazni.

Obzirom da navedeni vozači svojom vožnjom, odnosno učestalim činjenjem prekršaja predstavljaju opasnost po javnu bezbjednost i sigurnost građana, istim su u skladu sa članom 22. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona i članom 31. Zakona o prekršajima FBiH, sporno vozilo i motocikl privremeno oduzeti.

Nakon kompletiranja predmeta, od strane Policijske stanice Crkvice i Doboj Jug će nadležnim sudovima biti dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv navedenih vozača uz prijedlog za izricanje zaštitne mjere oduzimanja predmetnog vozila i motocikla, zbog počinjenih prekršaja i ugrožavanja javnog prometa.

Naznačene radnje predstavljaju nastavak intenzivnih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova, koje se poduzimaju sa ciljem povećanja bezbjednosti saobraćaja na putevima u Zeničko-dobojskom kantonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.