SVE IH JE VIŠE

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa za "Avaz": Odlučna borba protiv krijumčara migranata

I akcija Granične policije BiH „Piramida“, tokom koje su jučer vršeni pretresi na više lokacija u USK, ZDK i KS, takve informacije je potvrdila

Laketa: Radimo sa svim agencijama. GP BiH

Alen Bajramovic

25.4.2024

Migrantska ruta preko BiH koristi se godinama, a krijumčarenje ljudi postaje najmlađa grana organiziranog kriminala u BiH. Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa na to je upozoravao i ranije.

Odakle idu

I akcija Granične policije BiH „Piramida“, tokom koje su jučer vršeni pretresi na više lokacija u USK, ZDK i KS, takve informacije je potvrdila. Uhapšeno je 14 osoba.

- BiH je odlučna da se suprotstavi ovoj pojavi. Učestvuje u aktivnostima o pitanju sprečavanja ilegalnih migracija. Prošle sedmice sam boravio u Tirani, nedavno sam s direktorima Granične policije BiH i SIPA-e bio u Parizu i sve što smo razmijenili ukazuje na to da u posljednje vrijeme, od Turske, Bugarske, Sjeverne Makedonije, preko Srbije ili Crne Gore, BiH i dalje prema Evropi. U organiziranim kriminalnim grupama, koje se bave i krijumčarenjem, prednjače Afganistanci - pojašnjava Laketa.

S obzirom na to da se radi o veoma unosnom “poslu”, jer su istraživanja pokazala da prebacivanje migranata rutom od Sirije, preko Turske, Grčke, Sjeverne Makedonije, Srbije i BiH košta od 9.000 do 12.000 eura, ne iznenađuje podatak da su članovi organiziranih kriminalnih grupa naoružani.

Pitanje kampova

- Vidjeli ste da smo, u saradnji sa SIPA-om, MUP-om KS, Graničnom policijom, imali aktivnosti o pitanju kampova, pogotovo ovdje u Blažuju, gdje je bila prisutna grupa iz Afganistana koja se bavi krijumčarenjem. Oni nisu stalno na jednom mjestu, već se kreću. Jedna od tih aktivnosti je i ova akcija “Piramida”. Ovo neće stati, ali se odlučno borimo protiv toga - ističe Laketa.

Više od 6.600 nezakonitih ulazaka

U prva tri mjeseca ove godine Služba za poslove sa strancima BiH registrirala je i identificirala ukupno 6.644 ilegalna migranta koji su ušli na teritoriju naše zemlje.

Najvećim dijelom se radi o državljanima Sirije, zatim Afganistana, Maroka, Turske i Egipta. U četiri privremena prihvatna centra boravi 1.510 migranata i tražitelja azila.

- U prva tri mjeseca ove godine izvršili smo 169 povrataka u zemlje porijekla ili države iz kojih su migranti nezakonito ušli - kaže Laketa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.