HUMANOST

Akcija 'Biljka za osmijeh roditelja i djeteta' za ljepše dvorište Roditeljske kuće Sarajevo

Kroz tu akciju stvorili smo ljepše okruženje za djecu oboljelu od raka i njihove porodice

Akcija "Biljka za osmijeh". Fena

FENA

20.4.2024

'Biljka za osmijeh roditelja i djeteta' naziv je akcije koju je, zajedno sa Udruženjem 'Srce za djecu oboljelu od raka', pokrenuo Landscape studio Avliya.

- Kroz tu akciju stvorili smo ljepše okruženje za djecu oboljelu od raka i njihove porodice, tokom najtežeg životnog perioda. Uređenjem i unapređenjem bašte i zelenih površina oko Roditeljske kuće Sarajevo obezbjedili smo lijep i funkcionalan prostor za odmor i igru, tokom lijepih dana. Dodali smo još jedno mjesto, kao oazu mira, u kojoj će moći skupiti još pozitivne energije za nastavak borbe s malignom bolešću - navode iz Udruženja.

Kako ističe, to je treća po redu akcija tog tipa i najveća dosada. Okupila je veliki broj dobrih ljudi, volontera i društveno odgovornih kompanija koji su obezbijedili potrebna sredstva za sve izvedene radove.

- Zahvaljujući zlatnom donatoru Lindex Bosna i Hercegovina i ostalim donatorima prikupljeno je 45.000 KM, od kojih su uređene sve zelene površine, obnovljene sadnice cvijeća i drveća, oprana fasada, obnovljen dječiji mobilijar, uređena zelena terasa Roditeljske kuće, nova staza u parku, popravljena rasvjeta, te uređen prostor za sjedenje s novom pergolom koja će obezbijediti prijeko potreban hlad za najljepše momente - ističe se.

Mirna Krpo iz Landscape studija Avliya kaže da je glavni cilj projektovanog zelenila bio da, svojim karakteristikama pozitivno djeluje na psiho-fizičko stanje roditelja i djeteta u periodu njihovog boravka u Roditeljskoj kući.

- Ideja za trećom akcijom nastala je prošle godine, tokom mog ličnog gubitka rodice koja je, također bila heroina, moja najveća podrška u ovakvim projektima, veliki humanista i koja je i sama pokretala razne akcije za djecu. Njena ličnost je prava sinteza altruiste i filantropa, te zato ovu akciju poklanjam malim herojima u ime moje drage rodice Amele Rebac - rekla je Krpo.

Direktor Udruženja 'Srce za djecu oboljelu od raka' Fikret Kubat zahvalan je svim dobrim ljudima koji su omogućili da dvorište i Roditeljska kuća zasijaju ponovo u punom sjaju.

- Današnja akcija je bila predivna. Hvala svim volonterima, dobrim ljudima, posebno vrijednim ručicama naše djece i roditelja koji su nam pomogli da se radovi budu realizirani. Hvala Lindex BiH i svim donatorima za doprinos, jer bez njih ovo ne bi bilo moguće. Hvala i našim prijateljima iz Landscape studija Avliya za, kao i uvijek, vrhunski odrađen posao - rekao je Kubat, saopćeno je iz Udruženja 'Srce za djecu oboljelu od raka'.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.