RAZGOVOR

Profesor Šukrija Bakšić o dešavanjima u NSRS za "Avaz": Treba spustiti loptu

Prednost nad emocijama trebaju imati pravo i zakoni, određene zahtjeve jednostavno ignorirati

Bakšić: Oštar protivnik. Facebook

Alen Bajramovic

1.4.2024

Nakon posebnih sjednica Narodne skupštine RS, uvreda, prijetnji, ucjena i neustavnih odluka, u javnom prostoru prisutan je niz različitih mišljenja kako odgovoriti na novi izazov.

Dva entiteta

Profesor ustavnog prava Šukrija Bakšić smatra kako pri donošenju svake odluke prednost nad emocijama trebaju imati pravo i zakoni te da svi potezi trebaju biti motivirani vraćanjem povjerenja među građanima dva entiteta.

- Mislim da ne treba odgovoriti dodatnim zatezanjem. Više sam pristalica da se određeni zahtjevi jednostavno ignoriraju. Ne treba na svaku izjavu ići reakcijom, jer svaki potez koji u ovim okolnostima dolazi od vlasti iz RS može se posmatrati i kao određena vrsta provokacije, ali i nemoći - kaže Bakšić.

On smatra da svaki potez režima u RS treba procjenjivati sa stanovišta koliko on realno ugrožava integritet BiH i opstanak nesrpske populacije u RS.

Nacionalna pripadnost

- Zato ja nikad nisam bio oštar protivnik bilo kojeg obilježavanja, pa ni 9. januara u ovoj ili onoj formi, bez obzira na neustavnost. Sama ta parada, ako protekne bez incidenata nad povratnicima, ne ugrožava integritet države. Pojedini političari su, prvo po profesiji, a onda po naciji, Srbi, Bošnjaci ili Hrvati, jer su svoju nacionalnu pripadnost itekako dobro iskoristili za rješavanje egzistencijalnih i statusnih pitanja - ističe Bakšić.

Ulje na vatru

Slaže se da se unutar EU, ali i NATO-a, SAD i svih važnijih država nazire spremnost da se stanje na zapadnom Balkanu riješi.

- Mislim da se ovaj problem nastoji riješiti, jer postoje i drugi koji su se pojavili nakon zapadnog Balkana, koji su po svom obimu opasniji za međunarodni poredak, a koji bi svojom eskalacijom na neuređenom zapadnom Balkanu mogli dolijevati ulje na vatru - zaključuje profesor Šukrija Bakšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.