RIJEČ STRUKE

Dr. Evelina Čehajić za "Avaz": Vakcina je jedini način prevencije velikog kašlja

Naša javnost nije svjesna ozbiljnosti ove bolesti, kazala je dr. Čehajić

Čehajić: Ostaju trajne posljedice. Facebook

Dž. Redžepagić

17.1.2024

Porazna je činjenica da u 21. stoljeću imamo pojavu bolesti koje su trebale biti iskorijenjene, što je trenutno situacija s velikim kašljem. Kako zaštititi djecu od ove zarazne i opasne bolesti, objasnila je za „Avaz“ dr. Evelina Čehajić.

 Veliki rizik

- Vakcinacija je najbolji način prevencije jer daje specifična antitijela koja štite od te bolesti. Sve druge mjere koje se mogu poduzeti su neke uopćene, generalne mjere za zaštitu od respiratornih bolesti, podizanje imuniteta, izbjegavanja gužvi i bolesnih - kazala je dr. Čehajić.

Naglasila je da bebe najteže podnose zarazu velikim kašljem, a, ukoliko imate starije dijete koje nije vakcinisano, u slučaju zaraze, stavljate bebu pod veliki rizik. Time što se ne vakcinišu djeca, kako kaže, svi su u opasnosti.

- Prema današnjem kvalitetu vakcina, bojazan je uglavnom neopravdana. Ranije su se koristile vakcine koje nisu bile prečišćene na način na koji su danas. Imale su češće nuspojave u odnosu na današnje vakcine koje su tehnološki mnogo savremenije - navela je dr. Čehajić.

Teške posljedice

Dodala je da veliki kašalj izaziva jednu vrlo tešku upalu bronha koja rezultira vrlo teškim napadima kašlja do iscrpljenja. Što je dijete manje, lakše može doći do respiratorne insuficijencije, gdje treba da ide na bolničko liječenje.

- Čak i kad se preboli veliki kašalj, ostaju trajne posljedice na bronhima, te posljedice mogu biti dugoročne, čak i doživotne. Decenijama nije bilo velikog kašlja pa naša javnost možda nije bila svjesna ozbiljnosti ove bolesti, a sada smo došli do epidemijskih razmjera zbog antivakcinalnih grupacija i zbog nemara onih koji smatraju da nije potrebno vakcinisati djecu jer te bolesti i tako nema, pa se zato sada vratila u ovako velikom broju - objasnila je dr. Čehajić.

VAKCINE

su osmišljene da bi se prevencijom postiglo iskorjenjivanje bolesti ili barem da se smanje posljedice obolijevanja kod teških bolesti, a koja može izazvati masovnu zarazu i dugoročne posljedice, rekla je dr. Čehajić.

JEDNA

od metoda za utvrđivanje prisustva bakterije koja je uzročnik velikog kašlja je PCR metoda, a također se radi serologija iz krvi da se utvrdi da li neko boluje ili ima antitijela, objasnila je dr. Čehajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.