OGROMNE GUŽVE

Izrazito visoke temperature za januar pogoduju razvoju infekcija: U domovima zdravlja kao da je ratno stanje, čekaonice pune

Svemu pogoduje i dolazak gostiju iz drugih država koji donose ''svoje'' virusne i bakterijske sojeve koji dodatno pogoršavaju tešku situaciju

Pacijenti u čekaonicama domova zdravlja KS. Facebook

4.1.2024

Ogromne su gužve posljednjih dana zabilježene u domovima zdravlja Kantona Sarajevo. U čekaonicama koje su pune pacijenata kao da vlada ratno stanje. Šta je razlog za ogromne gužve, objasnio nam je dr. Abel Baltić, direktor JU Dom zdravlja KS.

Velika zagađenost

- Vrijeme koje nije uobičajeno za januar jako pogoduje razvoju respiratornih infekcija kod građana. Također, temperature koje su visoke za ovaj period dodatno pogoduju širenju virusa i bakterija, što dovodi do bržeg i lakšeg širenja infekcija. Također, tu je zrak koji je vrlo zagađen u Sarajevu. Konstantno smo među pet najzagađenijih u svijetu. Sve to zajedno dovelo je do punih čekaonica u domovima zdravlja - kazao je dr. Baltić.

Dr. Baltić: Širenje virusa. Facebook

Također je istakao da su širenju infekcija doprinijeli i praznici, odnosno okupljanja u zatvorenom prostoru.

- Ovih dana vidimo pune restorane, kafiće i druge ugostiteljske objekte. Mnogi od tih gostiju, iako se osjećaju loše, kašlju, kišu, imaju bolno grlo, ne paze i idu u masu, što je odlična podloga za širenje infekcija. Jedan bolestan zarazi njih desetero i eto onda punih čekaonica u domovima zdravlja - rekao je dr. Baltić.

Dolazak dijaspore

Dodatno, dodaje dr. Baltić, svemu pogoduje i dolazak dijaspore i gostiju iz drugih država, pa i s kontinenata koji donose ''svoje'' virusne i bakterijske sojeve koji dodatno pogoršavaju ionako tešku situaciju.

Izbjegavati gužve

Savjet dr. Abela Baltića jeste izbjegavati zatvorene prostore i gužve, uzimati multivitaminske preparate i dosta toplih napitaka. Naveo je i da se boravi više na svježem zraku, uključi fizička aktivnost te izbjegava blizak kontakt s bolesnim ljudima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.