SUDBINE

Mladića Farisa Saku iz Olova otac spasio od dijalize: Sinu donirao bubreg, a i sam se liječio od karcinoma

Na hemodijalizu sam išao dvije godine i sedam mjeseci, tri puta sedmično, priča Faris

Faris i Fahir nakon transplantacije bubrega. Avaz

16.12.2023

Faris Saka (26) iz sela Dugandžić kod Olova, nakon 22 godine borbe s opakom bolešću bubrega membranozni glomerulonephritis, danas je, može se reći, zdrav mladić.

Naime, Faris je dobio bubreg od oca Fahira i trenutno je u Istanbulu na drugoj kontroli.

Druga kontrola

- Trenutno sam na drugoj kontroli od otpusta i prethodna kontrola je bila uredu. Doktori trenutno prilagođavaju terapiju mom organizmu da ne bi prevelika doza lijekova narušila ostale organe. Presretan sam, babo je, isto, sretan, brojim svaku preskočenu dijalizu jer bubreg radi uredno, nalazi su se poboljšali za 90 posto - priča Faris za "Avaz“.

Rane, kaže, još bole, ali iz dana u dan je sve bolje.

- U srijedu sam stigao u Istanbul i danas (jučer, op. a.) su me detaljno pregledali i rekli da su nalazi stabilni i da se mogu vratiti u Bosnu. Najvažnije je da nema nikakve infekcije trenutno i da su kreatinin i ostale vrijednosti krvne analize uredu - priča nam Faris.

Rekao nam je kako je njegova bolest urođena i da je njegova mama primijetila kada je imao četiri godine da nešto nije uredu i odvela ga ljekaru. Otad je krenulo njegovo liječenje.

- Godine 2008. sam radio biopsiju bubrega i ustanovljena je dijagnoza proliferativno membranozni glomerulonephritis. Zdravstveno stanje se počelo pogoršavati 2019., a u januaru 2021. mi je saopćeno da moram na hemodijalizu, na koju sam išao dvije godine i sedam mjeseci, tri puta sedmično po tri i po sata - priča ovaj hrabri mladić.

Lijepe vijesti

U međuvremenu, njegov otac Fahir je odlučio donirati mu bubreg.

- U junu 2022. smo otišli u Istanbul da bi mi babo donirao bubreg, ali su mu pronašli karcinom na lijevom plućnom krilu. Lijepe vijesti dobili smo ove godine, kada su nam saopćili da je karcinom ugušen i da se nije povratio te da moj babo može donirati organ - govori Saka.

Uspješna operacija

Za transplantaciju bubrega Farisu bio je pokrenut apel u junu ove godine i do septembra se sakupilo 50.000 KM.

- Došli smo u Istanbul polovinom septembra. Radili smo ponovo pretrage da se utvrdi još jednom spremnost operacije. U desetom mjesecu operacija je uspješno urađena, a iz bolnice sam otpušten nakon 10-tak dana - rekao nam je Faris.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.