USKORO U JUDZKS

JU Dom zdravlja KS: Uskoro se otvara Senzorna soba u Vogošći

Cilj je podrška porodici da se uprkos socijalnim rizicima stvore optimalni uslovi za djetetov razvoj, kazao je Baltić

Senzorna soba. JUDZKS

Z. K.

23.11.2023

Prema nalazima dobitnika Nobelove nagrade iz oblasti ekonomskih nauka Džejmsa Hekmana (James Heckman), najveći ekonomski povrat investicija u razvoj ljudskih resursa društvo ostvaruje ulažući u rano djetinjstvo. Istraživanja su pokazala da se u ranom djetinjstvu razvija više od 85 posto mozga, društvo u taj razvoj ulaže manje od četiri posto.

Pružanje podrške

JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, predvođen doc. dr. sci Abelom Baltićem,  djeluje društveno odgovorno, prioritiziranjem djece, aktivirajući dodatne usluge kroz Ustanovu, koje se odnose na pružanje podrške djetetu i jačanju porodice, s posebnim akcentom na rano djetinjstvo.

- Rana intervencija obuhvata razdoblje od dijagnoze, što u nekim slučajevima znači da započinje još prenatalno, i ide sve do djetetovog uključivanja u školski sistem. Cilj je podrška porodici da se uprkos socijalnim rizicima stvore optimalni uslovi za djetetov razvoj. Savremeni pristup ranoj intervenciji podrazumijeva uključivanje roditelja kao partnera u radu, timski rad, u najmanje restriktivnoj sredini, uz podršku zdravstvenih profesionalaca - kazao je direktor Baltić.

Senzorna integracija je način na koji mozak prima i obrađuje informacije koje dobiva putem čula. Senzorna soba namijenjena je za djecu koja pokazuju odstupanja u razvoju. Terapija senzorne integracije dijete potiče spontano na igru i interakciju. Prostor je opremljen različitim stimulativnim sadržajima koji stimulišu i integriraju razvoj svih čula, krupne i fine motorike, doživljaja ravnoteže, prostora i šeme tijela koje su neophodna za život, kako bi djeca ostvarila svoj puni potencijal.

Uz podršku Ministarstva zdravstva KS i UNICEF-a ubrzano se radi na opremanju prostora za potrebe Centra. Prostorije u Vogošći već dobivaju oblik i formu izvanredno blisku djetetu, asocirajući više na igraonicu, što u konačnici i jeste senzorna soba.

Važna terapijska usluga

Opremanje senzorne sobe je važna terapijska usluga za djecu i trenutno prva koja će biti otvorena je u sklopu Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Servisi rane intervencije će imati cilj da poboljšaju funkcionisanje djeteta u jednom ili više razvojnih područja: motorno, kognitivno, komunikacijsko, psiho-socijalno i briga o sebi. Krucijalno je djelovati što je moguće prije, kako bi se uklonile ili ublažile teškoće djeteta.

JUDZKS je temelj konkretnih projekata čiji značaj će se reflektovati u budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.