SARAJEVO

Naša stranka: Aute protjerati, a povećati prostor za pješake i bicikle

Prijedlog vijećnika Skorupana nećemo podržati, istakli su u saopćenju

Sarajevo. Avaz

H. J. I.

30.7.2023

Gradski vijećnik Jasmin Skorupan predložio je da se razmotri zabrana saobraćanja bicikala, romobila i motocikala u centralnim dijelovima Sarajeva. Naša stranka je taj prijedlog proglasila bespredmetnim.

U Našoj stranci smatraju da treba ići u suprotnom pravcu – ka zabrani motornih vozila u užem centralnom jezgru, u korist pojačane upotrebe bicikala.

- Prijedlog vijećnika Skorupana nećemo podržati. Naš apsolutni prioritet, kad je u pitanju centar grada, ostaju pješaci, potom vozila koja zahtijevaju fizičku aktivnost, zatim javni prevoz koji ćemo još poboljšati, a tek onda privatna motorna vozila.

Naša politika je da motivišemo što veći broj ljudi da aute mijenjaju biciklima u cilju poboljšanja njihovog fizičkog zdravlja, kondicije, ali i zdravlja svih građana kroz smanjenje zagađenja okoliša. Podržavamo ono što je uostalom predviđeno planom održive urbane mobilnosti za KS, za koji Skorupan očigledno ne zna. Bespredmetno je u saobraćajnoj prenapučenosti i kad govorimo o enormnim zagađenjima ići u suprotnom pravcu, zabranjivati bicikle, a afirmisati upotrebu motornih vozila u najužoj jezgri centra grada - saopćili su iz Naše stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.