RAD NA OTVORENOM

Zbog visokih temperatura: Federalno ministarstvo rada izdalo preporuke

Resorno ministarstvo apeluje na poslodavce da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova i radova na otvorenom u periodu od 12:00 do 17:00 sati

Federalno ministarstvo rada izdalo preporuke. Federalno ministarstvo

H. J. I.

12.7.2023

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, shodno najavama visokih temperatura u julu, a u okviru svojih nadležnosti u oblasti zaštite na radu izdaje preporuke poslodavcima da svoje poslovne aktivnosti usklade s trenutnim vremenskim prilikama i poduzmu sve neophodno kako bi zaštitili svoje radnike.

Prekid rada na otvorenom

- Resorno ministarstvo apeluje na poslodavce da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova i radova na otvorenom u periodu od 12:00 do 17:00 sati, te shodno svojim rasporedima i rokovima, a kako poslovi ne bi trpili, iste nastave poslije 17:00 sati. Ukoliko zbog organizacije rada ovu preporuku nije moguće ispoštovati na ovaj način, Ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro - navodi se u saopćenju.

Iz resornog ministarstva poslodavcima se preporučuje i da za vrijeme visokih temperatura radnicima s dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima omoguće korištenje godišnjeg odmora, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić apeluje na poslodavce da usklade svoje poslovne aktivnosti i izvođenje radova na otvorenom shodno preporukama, kako bi zaštitili svoje ljude koji su najvredniji resurs, te podsjeća da se sve može nadoknaditi osim dobrih i kvalitetnih radnika.

Zdravlje radnika

- Preporučujemo poslodavcima da pronađu najbolji mogući način da se poslovne aktivnosti nesmetano odvijaju, ali i da zdravlje radnika ne trpi. Svako od poslodavaca shodno utvrđenoj organizaciji rada sigurno može pronaći model po kojem će moći ispoštovati preporuke Ministarstva u smislu rasporeda radnih sati, korištenja godišnjih odmora, dopusta i sve drugo što će doprinijeti kvalitetnom obavljanju poslova i zaštiti radnika - naveo je ministar Delić.

Iz Ministarstva preporučuju da poslodavci, shodno svojim mogućnostima, obezbijede adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim licima, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), a prilagođeno visokim temperaturama.

Preporuke Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku temelje se na odredbi člana 9. stav 5. Zakona o zaštiti na radu („Službene novine Federacije BiH“, broj: 79/20).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.