LJETOVANJE

Iako je jedini bh. grad na moru jeftiniji od ostatka Jadrana: I za Neum potrebno više od 3.000 KM

Cijene pizza kreću se između 13 i 17 KM, burgera od 13 do 18 KM, pileća salata košta 16 KM, a porcija pomfrita 6 KM

Neum u špici sezone. Printscreen

Meliha Smajkic

23.6.2023

Naš jedini grad na moru Neum posljednjih godina bilježi sjajne rezultate u turističkom prometu. Posebno je to bilo izraženo tokom pandemije koronavirusa, a tamošnji turistički radnici vjeruju da će ova turistička sezona nadmašiti onu iz 2019. godine, koja je slovila kao rekordna.

Neum će i ove godine biti odredište velikog broja građana BiH tokom ljetnih odmora. Sudeći prema podacima platformi za rezervaciju smještaja, raspoloživih kapaciteta u špici sezone preostalo je vrlo malo.

Značajna suma

Iako Neum „drži priču“ da je najjeftinija destinacija na Jadranu, ipak, cijene smještaja su u odnosu na lani više za 10 do 15 posto, pa će za sedmodnevni odmor četveročlanoj porodici biti potrebna značajna suma novca.

Kada je riječ o hotelskom smještaju s punim pansionom, porodici s dvoje djece na dnevnoj bazi je potrebno između 400 i 500 KM, a ponegdje i nešto više. Tako će za sedmodnevni boravak biti potrebno skoro 3.000 KM, što je više od dvije prosječne bh. plaće.

S druge strane, u privatnom smještaju se i dalje mogu pronaći apartmani po cijeni od 100 KM te, iako je za brojne porodice to znatno prihvatljivija opcija, ipak, budžet za ljetovanje značajno raste, s obzirom na cijene hrane i pića.

Očekuje se veći broj gostiju od 2019.. Printscreen

Mada se brojni građani opskrbe hranom koju sada zbog nove ceste Stolac – Neum mogu transportirati do odredišta bez straha, ipak, osim plana za sedmodnevni boravak, u ljetovanje treba uračunati i tu novčano značajnu stavku. Oni koji se zaista žele odmoriti i hraniti se u neumskim ugostiteljskim objektima, u svojim novčanicima trebaju imati priličnu svotu novca.

Riblji meni

Jer cijene pizza u Neumu se kreću između 13 i 17 KM, burgera od 13 do 18 KM, pileća salata košta 16 KM, a porcija pomfrita 6 KM. Velika porcija ćevapa košta 15 KM, a miješanog mesa 25 KM. Platu za dvije osobe u Neumu platit ćete 48 KM, a ljubitelji ribljeg menija mogu birati jela po cijeni od 16 KM do 24 KM, koliko koštaju lignje, dok su razne vrste ribe znatno skuplje.

Kafa do 4 KM

Cijene espreso kafe kreću se između 2 i 2,5 KM, a u hotelima od 3 do 4 KM.

Međutim, cijene hrane i pića su skoro iste kao u većem dijelu BiH, a zanimljivo je da su se pojedina jela i prošle godine nudila po istim cijenama.

Porciju od 10 ćevapa u Neumu ćete platiti 15 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.