POHLEPA ILI OPRAVDAN RAST

Koji su uzroci divljanja cijena voća i povrća: Ko kupuje trešnje od 10 KM?

Posljednjih nekoliko godina je pokazalo ne samo nametanje nego i želju da se naše društvo u potpunosti rasloji na bogate i siromašne

Voća ima, iako je loš urod. Printscreen

Alen Bajramovic

12.6.2023

Cijene trešanja na sarajevskim tržnicama iznose od 7 do 10 KM, jagode koštaju 7 KM po kilogramu, za kilogram paprike čak i u Bijeljini kupci moraju izdvojiti 4 – 6 KM, a za lubenicu tri marke.

Pet minuta

Trend koji prate različiti komentari, od osuda da smo svi postali pohlepni, do odobravanja da su konačno i proizvođači dočekali i odlučili iskoristiti svojih pet minuta, većina već osiromašenih građana ne može pratiti, pa će skupo voće i povrće izostati s njihovih jelovnika.

- Posljednjih nekoliko godina je pokazalo ne samo nametanje nego i želju da se naše društvo u potpunosti rasloji na bogate i siromašne, bez postojanja srednje klase. Cijena trešanja od 7 ili jagoda od 6 KM pokazuje da postoji određena grupa ljudi u BiH koja to može sebi priuštiti, i to na nivou da se trgovcima isplati - kaže Admir Arnautović, predsjednik Kluba za zaštitu potrošača Srednja Bosna.

Lošiji urod

On podsjeća na period otprije tri decenije, kada je većina građana sama uzgajala omiljeno voće, pa su i pusta sela i promjena navika uzrok današnjim cijenama.

Arnautović: Ko to može priuštiti. Printscreen

- Postali smo društvo ovisno o trgovačkim lancima i previše lijeni da se okrenemo poljoprivrednoj proizvodnji, makar i za vlastite potrebe. Zato postajemo sve više zavisni od uvoza i cijena koje diktira međunarodno tržište. A nas je, nažalost, iz godine u godinu sve manje, neobrađene zemlje sve više, a cijene voća i povrća sve nepristupačnije većini. Uz ovakve vremenske prilike možemo očekivati i lošije urode, posebno krompira kao najzastupljenijeg povrća u našoj kuhinji, pa će cijene biti još više - ističe Arnautović.

Velika šteta na usjevima

Prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžada Biće, enormne količine kiše nanose ogromne štete na usjevima.

- Ovo je vrlo, vrlo teška, ako ne i najteža sezona do sada. Bukvalno u svemu. Sve je stradalo. Voće, povrće, žito, sve. Osim direktne štete od poplava, na područjima poput Posavine, gdje poplave nije bilo, voda stoji u parcelama. Sada je vrijeme žetve, ali ne može se ni ući u parcele - ističe Bićo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.