OD 7. DO 9. JUNA

Na Jahorini će se okupiti stručnjaci iz oblasti migracija, predstavnici međunarodnih organizacija i brojni ambasadori

Na konferenciji će se najviše govoriti upravo o unapređenju skopske deklaracije o održivom upravljanju migracijama na zapadnom Balkanu

Sa prošlogodišnjeg „Sarajevo Migration Dialoguea“. FTV

N. Aj.

6.6.2023

Treći „Sarajevo Migration Dialogue“ održava se od 7. do 9. juna na Jahorini.

Jedan od gostiju jeste ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski, a na konferenciji će se najviše govoriti upravo o unapređenju skopske deklaracije o održivom upravljanju migracijama na zapadnom Balkanu.

Planirana obraćanja

Poznato je da se Sjeverna Makedonija godinama bori s problemom ilegalnih migranata.

Mnoštvo gostiju će biti na „Sarajevo Migration Dialogue“ među kojima su brojni ministri i njihovi zamjenici iz zemalja poput Albanije, Crne Gore, Srbije, Švedske, Austrije, Rumunije, Bugarske... Prisustvovat će i predstavnici međunarodnih organizacija poput ODI Europe, MARRI, UNHCR, IOM, UN, UNDP, ILO...

U četvrtak prisutnima će se obratiti ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, kao i Anders Hal (Hall), državni sekretar kraljevine Švedske za pitanja migracija i azila. Bit će puštena i videopiruka Marije Malmer Stenegard (Maria), ministrice za migracije Kraljevine Švedske.

Ugoči Florens Danijels (Ugochi Florence Daniels) obratit će se u ime IOM-a. Govorit će i ambasador Luiđi Soreca (Luigi), kao i rezidentna koordinatorica UN-a Ingrid Mekdonald (McDonald).

Govori ambasadora

U četvrtak će se obratiti i predstavnici ECRET-a, Frontexa, UNHCR-a, kao i predstavnici Švicarske i Srbije.

Ministar Nešić prisutnima će se obratiti i u petak. Osim njega, govorit će i ambasadorica Švedske u BiH Johane Stromkvist (Johanna Strömquist), ambasador Johan Satler (Johann Sattler i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.