U REGIONU

Prema istraživanju "Landgeist Mapa": Građani BiH jedu najmanje mesa

Ljudi definitivno zakidaju na hrani, jer je potrošačka korpa abnormalna, kazao je Bago

Cijene mesa previsoke. Printscreen

Meliha Smajkic

15.5.2023

Građani BiH, sudeći prema istraživanju „Landgeist Mapa“, jedu gotovo najmanje mesa u regionu, što ne bi trebalo čuditi, s obzirom na to da je sindikalna potrošačka korpa u FBiH za april koštala 2.916 KM.

Uzimamo šećer

Prema tom istraživanju, u BiH se godišnje konzumiraju 43 kilograma mesa po osobi. Manje od nas meso jedu u Sjevernoj Makedoniji, 39 kilograma po osobi, a zanimljivo je da stanovnici te zemlje jedu najviše šećera u regionu, i to 36,7 kilograma godišnje po osobi.

Kada je riječ o potrošnji šećera u BiH, prema analizi „Landgeista“, a na osnovu podataka Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO), proizlazi da su Bosanci i Hercegovci na dnu ljestvice kad su u pitanju ljubitelji slatkiša u regionu. Jer, prema tim podacima, građani BiH godišnje po osobi pojedu 18,3 kilograma šećera, a u Hrvatskoj, naprimjer, 33,8 kilograma.

Iako se tu ubrajaju svi proizvodi koji sadrže šećer, ipak, ako se uzme u obzir činjenica da su građani BiH poznati po konzumaciji slatkiša, onda je to iznenađujući podatak.

S tim se slaže i Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete življenja „Futura“, koji kaže da takva istraživanja ipak treba uzeti s rezervom.

Kvalitetna hrana

Međutim, kako navodi, to ipak može imati smisla.

- Potrošačka košara za četveročlanu obitelj je stvarno abnormalna u odnosu na prosječne plaće i odavno je detektirano da se odričemo dosta toga, pa i kvalitetne hrane. Sigurno jedemo manje mesa, koje je veoma skupo, ali nam zato pekare cvjetaju - kaže Bago.

Kafa i cigarete

S druge strane, građani BiH se ne odriču kafe i cigareta. Samo lani je gotovo 20 miliona kilograma kafe uvezeno u vrijednosti nešto višoj od 140 miliona KM. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), u 2022. uvezli smo čak 244.057.376 kutija cigareta i duhanskih proizvoda. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.