DODIJELJENE MEDALJE

Stotine mladih inovatora i budućih inženjera u Banovićima na međunarodnoj smotri stvaralaštva

Smotra je okupila učesnike iz šest zemalja bivše Jugoslavije

Sa lica mjesta. UG Nešto više

FENA

7.5.2023

Općina Banovići bila je petka do nedjelje domaćin Međunarodnih naučnih dostignuća učenika osnovnih škola iz oblasti tehničkog odgoja i inovatorstva. U pozorišnoj sali Radničkog doma, najboljim učenicima dodijeljene su medalje i diplome za prva tri mjesta u 28 disciplina. Nagrađeni su najbolji radovi, među 450 izloženih.

Smotra je okupila učesnike iz šest zemalja bivše Jugoslavije (ukupno oko 450 učesnika) - iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije. Održana je u Radničkom domu i na Gradskom stadionu, a skup su uveličali brojni predstavnici javnog, političkog, privrednog i kulturnog života iz BiH i zemalja regiona.

Dostojanstven domaćin

Svečanost je otvorio predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, koji je tom prilikom poručio da su Banovići dostojanstven domaćin, kao i uvijek, i da na najbolji način predstavljaju kako općinu Banovići, tako i Tuzlanski kanton, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

U ime domaćina, na svečanosti se obratio općinski načelnik Bego Gutić koji je to okarakterizirao kao priliku da se promoviše tehnička kultura, tehnički odgoj i obrazovanje 'jer bez razvoja tehničke kulture nema ni razvoja tehnike i tehnologije bez kojih se ne može zamisliti ni privredni razvoj'.

- Učenici će, svojim radovima, dati najbolju sliku na kojem nivou je tehnička kultura u našoj zemlji i na prostoru jugoistočne Evrope - kazao je. Naglasio je da su u Banovićima ova tri dana okupljeni najbolji budući inženjeri, naučnici i da će to ostaviti snažan utisak u budućoj karijeri mnogih od njih.

Mladi su pokazali da zemlje jugoistočne Europe ne trebaju da brinu za svoju budućnost, njihove ideje i naučno tehnička dostignuća garant su prosperiteta i razvoja. Kako su kazali, iz Banovića će ponijeti samo lijepe uspomene.

Planovi za narednu godinu

U ime Vlade Tuzlanskog kantona, koja je jedan od pokrovitelja manifestacije, govorila je ministrica Senada Dizdarević. Ona je kazala da je 'to najbolji način da djecu usmjerimo na pravi put i da podrška Vlade u ovakvim aktivnostima neće izostati'.

Nastavnik Edim Avdić, koji je najviše doprinio organizovanju događaja, već ima planove za narednu godinu - da događaj učini većim i boljim.

- Bio je to treći događaj međunarodnog karaktera organiziran u Banovićima u ovoj godini, a pod pokroviteljstvom Općine. Domaćini su bili Udruženje za naučno-tehnički odgoj mladih u Tuzlanskom kantonu i Javna ustanova Osnovna škola Banovići - navodi se u saopćenju za javnost Udruženja građana Nešto više.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.