SREBRENICA

"Avaz" na iftaru s učenicima u Potočarima: Posebna ramazanska draž u internatu

Ovaj centar namijenjen je za đake iz udaljenih mjesta i jedina je alternativa za njihovo redovno školovanje

S iftara u Internatskom centru, gdje boravi 70 učenika. Avaz

S. Smajlović

6.4.2023


U Internatskom centru Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS) „Emmaus“ u Potočarima kod Srebrenice ove školske godine boravi 70 učenika osnovnih i srednjih škola. Od tog broja njih 45 redovno posti ramazan, klanja sve vakte namaza, a na teravih-namaze idu u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari. Zajednički sehure i iftare u savremenom „Emmausovom“ restoranu.

Švedski sto

Ovdje se iftari i svi obroci za korisnike internata služe se na principu švedskog stola. Ekipa „Avaza“ iftarila je s učenicima iz ovog internata. Postači se sami služe, a nakon obroka pribor za jelo odlože na određeno mjesto, pospreme stolove i očiste salu. To čine poslije svakog sehura i iftara, a nakon toga slijedi druženje do teravih-namaza.

Sidik Osmić, učenik četvrtog razreda Gimnazije u Srebrenici, kaže da je iz Blječeve kod Bratunca i da više od šest godina posti ramazan, jer je, kako kaže, to tradicija i njegovih roditelja.

- Ramazan je mjesec ibadeta i odricanja od mnogih želja. To se u mojoj porodici upražnjava decenijama i ja sam se prije pet godina odlučila nastaviti tu našu lijepu muslimansku tradiciju i nije teško, pa ni ustajanje na sehur - kazala nam je Aldina Rizvanović, učenica drugog razreda Srednje frizerske škole.

Almedina Mešanović iz Klotjevca kod Srebrenice kaže da je ramazanske ibadete prihvatila od djeda Abdulaha i babe Halida.

Zadovoljstvo je

- Čula sam da su ranije roditelji tjerali žensku djecu od osam, a mušku od 10 godina da moraju postiti ramazan. Ja sam tu odluku sama donijela i zadovoljstvo mi je postiti ramazan. Osim druženja na sehuru i iftaru, posebna draž je odlazak na teravih-namaz u Memorijalni centar. Namazi su svi isti, bilo gdje da ih klanjaš, ali ovi u memorijalu su posebni - naglasio je Imet Hasanović iz Đulića kod Zvornika, učenik drugog razreda Medicinske škole u Srebrenici.

Od 70 korisnika internatskog smještaja u Potočarima 22 su dječaka i 42 djevojčice. Osnovnu školu pohađa 19, a srednju 51 učenik. Tu su djeca iz Srebrenice, Vlasenice, Milića, Bratunca, Zvornika i Sapne.

Jedanaest godina postojanja

- Projekt “Internatski smještaj za djecu u Potočarima” je jedina alternativa za učenike iz udaljenih mjesta u rješavanju problema njihovog redovnog školovanja. Osnovan je 2012. godine, kada je u njemu boravilo samo 11 učenika, a taj broj s vremenom raste. Tako je 2019./2020. školsku godinu u Internatu boravilo 90 djece, a godinu kasnije samo petero manje. Djeca ovdje borave od ponedjeljka do petka, vikendom idu kućama, a u ponedjeljak poslije nastave ponovo dolaze u internat - kazali su nam iz MFS-a „Emmaus“ Potočari.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.