KOMPLEKSAN PREDMET

Istraga ide u dva pravca: Jesu li ljekari krivi ili zloupotrijebljeni

Ispituje se i jesu li osobe kojima je propisana terapija zaista pacijenti ili su iskorišteni njihovi lični podaci

Afera koja trese zdravstveni sektor. Avaz

Piše: Ema Maslo

21.2.2023

U cilju sveobuhvatnih provjera, a prema zahtjevu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici MUP-a KS poduzimaju radnje u predmetu koji se tiče upisivanja lažnih dijagnoza na osnovu kojih su zdravstvenim osiguranicima u KS izdavani lijekovi.

- S obzirom na fazu u kojoj se predmet nalazi i u skladu sa zakonom predviđenom zaštitom krivičnog postupka, trenutno ne možemo davati više informacija - kazali su za „Avaz“ iz Tužilaštva KS.

Lažna dijagnoza

Podsjetimo, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo formirao je predmet zbog afere koja trese zdravstveni sektor, a odnosi se na upisivanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove pacijentima u KS. Afera je otkrivena u novembru, nakon što je Erol Prašljivić, koji je u Dom zdravlja došao radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

Ured za borbu protiv korupcije, s Erduanom Kafedžićem na čelu, dostavio je Tužilaštvu KS analizu zloupotreba koje su se dešavale prilikom izdavanja recepata i dvije informacije do kojih su došli.

Pristupne šifre

Prema našim informacijama, trenutno se utvrđuje je li došlo do zloupotreba od ljekara ili su kod zloupotreba treća lica koristila pristupne šifre ljekara informacionom sistemu ZZO KS.

To je jedan od pravaca rada, a drugi je jesu li osobe kojima je propisana terapija zaista pacijenti ili su zloupotrijebljeni njihovi lični podaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.