BRATUNAC

Dženaza klanjana u porodičnom mezarju Mehići: Na bolji svijet ispraćen Ramiz Nukić

Rahmetli Ramiz, bio je poznat po sakupljanju kostiju ubijenih Bošnjaka, žrtava genocida u Srebrenici

S. Smajlović

10.11.2022

Nukić ukopan u porodičnom mezarju Mehići - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Nukić ukopan u porodičnom mezarju Mehići - Avaz
Dnevni avaz
+6

U porodičnom mezarju Mehići, naselja Kamenice kod Bratunca, danas je klanjana dženaza i obavljen ukop Ramiza Nukića, koji je nakon kratke i teške bolesti preminuo u utorak, u 61. godini života.

Veliki broj građana iz Bratunca, Srebrenice, Milića, Zvornika i drugih općina iz BiH, prisustvovao je Ramizovom ispraćaju na vječiti smiraj. Dženazu je predvodio imam džemata Pobuđe Admir ef. Velič.

 - Kada se vratio u svoje rodno selo, Ramiz se u teškim povratničkim uvjetima, stavio na raspolaganje zajednici i radio je na ublaživanju boli srebreničkih majki - kazao je Velič.

Obraćajući se prisutnima glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratuna Elvir ef. Hodžić, kazao je da mnogi ljudi imaju hobi u sakupljanju raznih predmeta, a Ramizov hobi bio je sakupljanje kostiju žrtava genocida.

S dženaze Ramiza Nukića - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Između ostali, dženazi su prisustvovali bivši direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović i njegov nasljednik Mujo Hadžiomerović. Organizaciju i troškove dženaze, preuzeo je JKP „Komemorativni centar“ iz Tuzle.

Rahmetli Ramiz, bio je poznat po sakupljanju kostiju ubijenih Bošnjaka, žrtava genocida u Srebrenici. Protekla dva mjeseca Ramiz je vodio bitku s bolešću karcinoma pluća.

Pet dana prije Ramizove smrti ekipa "Dnevnog avaza" posjetila je Ramiza u njegovom domu, Pritisnut teškom bolešću pluća, Ramiz nam je šapatom kazao da se nada brzom oporavku i da mu je najveća želja da nastavi sakupljati kosti ubijenih Bošnjaka iz Srebrenice.

Ramiz se s porodicom prije 22 godina vratio u Kamenice i tokom čišćenja livade za izgradnju svoje kuće pronašao skelet i nakon toga je krenuo da traži kosti po okolnim njivama i šumi. Kada je pronalazio kosti i druge posmrtne predmete žrtava genocida, Ramiz je obaviještavao Institut za nestale, odakle su mu uvijek potvrdili da se radi o kostima žrtava Bošnjaka srebreničkog genocida.

Tokom dvije decenije Ramiz je po vrletima Kamenice i Buljim kod Bratunca sakupio više od 300 skeletnih ostataka, od kojih su mnogi identifikovani, a tu su i brojni predmeti žrtava genocida.

Iza rahmetli ramiza ostala je supruga Fata, sinovi Šaćir, Mirzet i Izet, te kćeri Mirzeta i Mirnesa i jedanaestero unučadi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.