ZABRINJAVAJUĆE

Dr. Almir Handanagić za "Avaz": Tri kardiologa liječe oko 200.000 stanovnika u Unsko-sanskom kantonu

Ti pacijenti su bili bez standardnog monitoringa i sad je došlo do tog stanja da oni dolaze u hitne medicinske pomoći, izjavio je Handanagić

Handanagić: Pacijenti nisu imali redovne kontrole zbog pandemija koronavirusa. FACEBOOK / ILUSTRACIJA

Piše: A. Ovčina

29.8.2022

Oko 200.000 stanovnika Unsko-sanskog kantona ovisi o tri kardiologa, kazao je za portal "Avaza" kardiolog dr. Almir Handanagić, iz  kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljhubijankić" u Bihaću. 


Bez mogućnosti redovne kontrole

- To je takvo stanje po pitanju kadrovske popunjenosti i imamo tri mlađa doktora koji su na subspecijalizaciji. Poslove koji su trenutno u opticaju na odjelu kardiologije, opslužuju trenutna tri kardiologa koja su u radnom odnosu. Pandemija koronavirusa kao i u svim drugim kliničkim centrima i kantonalnim bolnicama uzrokovala je to da se fokus stavio na pacijente koji su opterećeni sa kovid virusom i izolacijama - kaže Handanagić.  

Sve toje za posljedicu imalo, kaže Handanagić, da pacijenti prekinu redovne kontrole. 

- Rezultat toga jeste da su pacijenti, koji su kardiološki pacijenti su bili bez mogućnosti dolaska na redovne svoje kontrole u kradiološke ambulante i na taj način iz jednog razloga pacijenti su se bojali zbog infekcije s kovidom, a iz drugog razloga zato što je bila zabrana rada s ambulantnim pacijentima zbog širenja infekcije – tvrdi Handanagić.


Srčane bolesti

Riječ je o pacijentima koji su imali ranije verificirane srčane bolesti. 

- Uglavnom su to bila stanja nakon srčanih udara, implantacije stenta, ugradnje bajpasa... Ti pacijenti su bili bez standardnog monitoringa i sad je došlo do tog stanja da oni dolaze u hitne medicinske pomoći, u urgentne centre, jer je došlo do blage destabilizacije, do određenog srčanog popuštanja, jer možda je trebala korekcija terapije ili promjena u terapiji – rekao je dr. Handanagić. 

Ističe da je rezultat toga da su oni bili zapušteni. Dodao je da se trude da nakon popuštanja mjera, te pacijente poprate kroz ambulante, ali puno ih dolazi i kroz centar urgentne medicine, gdje ih primaju i tretiraju na odjelu.


Čekanje na termin

Na pitanje koliko se čeka na termin kod kardiologa, izjavio je da kada su u pitanju hitna stanja, ona se odmah rješavaju.

- Što se tiče standardnih procedura po pitanju liste čekanja, to su pregledi gdje je lista do mjesec dana. Na ultrazvuk se čeka od dva do tri mjeseca. Već smo stigli gotovo sve te liste koje su bile u toku pandemije zaista velike – zaključio je Handanagić za portal „Avaza“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.