NA PRVOM MJESTU KORISNICI

Samir Suljagić, direktor Zavoda Pazarić za "Avaz": Zaposlili smo psihologa, logopeda i defektologa

Ono što nam otežava čitav sistem jeste financijska nestabilnost koja je prouzrokovana velikim dugovanjima Kantona prema ovom Zavodu, ali i prema drugim zavodima, kaže Suljagić

Samir Suljagić. avaz

Piše: L. Memčić

4.10.2021

Stanje u Zavodu za zbrinavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić se u posljednjih pola godine, prema riječima direktora Samira Suljagića znatno popravilo. Kako kaže, u revizorskim izvjetajima za 2019. i 2020. godinu, detektirani su problemi i izdate preporuke na osnovu kojih novo rukovodstvo vrši reorganizaciju i poboljšanje rada Zavoda.






Analiza aktuelnog stanja

Resorni ministar Vesko Drljača u posjeti Zavodu. Avaz

Samir Suljagić, direktor Zavoda, kazao je u izjavi za „Avaz“ kazao je da je nakon što je došao na funkciju direktora, zajedno sa upravom, izvršio analizu aktuelnog stanja.

 - Imali smo i ranije stručni nadzor, kao i Nacrt i revizorskog izvještaja iz 2019. godine i 2020. godine u kojim su detektovani određeni problemi i date preporuke za njihovu realizaciju. Zatim smo obišli i snimili kompletno stanje u Zavodu što se tiče tretmana i pružanja usluga korisnicima – rekao je Suljagić.

Prema riječima Suljagića, prioritet je dat korisnicima. Međutim, kako kaže, analizirano je i financijsko poslovanje Zavoda koje nije na zavidnom nivou i koje je ranije stvaralo poteškoće u uspostavni stabilnijeg procesa.

 - Pokrenuli smo inicijativu zajedno sa resornim ministarstvom. Zakon o ustanovama socijalne zaštite kojim bi se trebale temeljitije urediti oblasti svih zavoda čiji je osnivač Federacija Bosne i Hercegovine i koji funkcioniraju u okviru Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH je u proceduri – rekao je Suljagić.

Imenovanje novih organa upravljanja

Nakon toga, kao pretpostavku za dalju organizaciju i sistematizaciju poslova i reorganizaciju u Zavodu, prema riječima Suljagića, morao je biti izmijenjen Statut odnosno, pravila rada Ustanove, što je urađeno u junu.

- Paralelno s tim procesima, Ministarstvo je išlo u imenovanje organa upravljanja i organa kontrole poslovanja. Prije mjesec dana smo i taj proces u potpunosti zavšili imenovanjem Upravnog odbora na mandat od četiri godine u kojem sjede profesionalci i ljudi iz struke – istakao je.

Sljedeće što je potrebno uradiit, smatra Suljagić, je izmjena akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova.

 - Prije toga smo pripremili plan stručnog usavršavanja postojećeg kadra. Radi se o jednoj nepovoljnoj strukturi kadra koji imamo trenutno u Zavodu i da ne bismo bilo šta radili, žargonski rečeno, „preko koljena“, pokušat ćemo da se, s onim što imamo kroz procese osoposobljavanja, edukacije i doedukacije, približimo minimalnim standardima koje je propisalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Ovaj dio koji ne budemo mogli na taj način riješiti, ići ćemo u zapošljavanje – potcrtao je direktor Zavoda.

Plan dugoročnog zapošljavanja

Štićenici Zavoda na Vlašiću. Avaz

Uprava je napravila i plan dugoročnog zapošljavanja stručnog kadra koji je u julu dostavljen resornom ministarstvu.

 - Moram reći da je i ranije rukovodstvo Zavoda pokušavalo uposliti i defektologa i logopeda koji su predmet medijskih diskusija u zadnjih nekoliko dana. Konkurs je bio stalno otvoren i na biroima rada nije bilo nezaposlenih osoba tog profila tako da su se oni odlučivali na improvizacije, na ugovore o privremenim poslovima itd – kazao je Suljagić.

Kako ističe, prije nekoliko mjeseci zaposen je defektolog, koji nije iz Kantona Sarajevo, odnosno nije sa biroa rada u Sarajevu te je primljen na neodređeno vrijeme. Upravni odbor je donio odluku da se do kraja godine izvrši prijem još jednog defektologa kako bi proces osposobljavanja koji je deficitaran s ovim profilom stručanjaka, bio ojačan.

- Kroz podršku službe Federalnog zavoda za zapošljavanje smo zaposlili prihologa i on je već u radnom odnosu. Naravno da može biti bolje. Nikada nije višak stručnjaka u ustanovama socijalne zaštite ovih profila. Ako ih imamo više, mi ćemo raditi brže, bolje i kvalitetnije, a možda i jeftinije jer ćemo određene procese brže završavati - naglašava Suljagić.

Angažman šest ljekara u ambulanti

Štićenici Zavoda na jednom od sportskih događaja. Avaz

Međutim, kako tvrdi, svojim dolaskom na direktorsku funkciju, zatekao je nepovoljno stanje.

- Ono što nam otežava čitav sistem jeste financijska nestabilnost koja je prouzrokovana velikim dugovanjima kantona prema ovom Zavodu, ali i prema drugim zavodima. Imamo potraživanja od Kantona na ime smještaja korisnika i pružanja usluga u iznosu većem od milion KM. Dugovanja zavoda prema drugim povjeriocima su oko 900.000 maraka. Kada je taj omjer u pitanju, situacija je povoljna. Međutim, na terenu imamo deficit od milion maraka koji nam znatno otežava i usporava ove procese – ističe Suljagić.

Prema njegovim riječima, stabilizirana je ambulanta i angažirano je šest ljekara specijalista koji trenutno pružaju usluge korisnicima.

- Proces imunizacije je u potpunosti završen za korisnike i uposlenike Zavoda još u julu. To nam je stvorilo pretpostavke da možemo naše štićenike uključivati u društveni život izvan Zavoda. Organizirana su sportska takmičenja, rukometni kamp na Vlašiću u kojem su učesvovali naši korisnici i plivački turnir u Beogradu, sada Olimpijada koju je organizirala Vlada gdje su naši štićenici osvojili najveći broj zlatnih medalja – zaključio je Suljagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.