POMJERITE KAZALJKE

U nedjelju počinje ljetno računanje vremena

S ljetnim računanjem vremena sunce će kasnije izlaziti, ali će kasnije i zalaziti zbog čega će dani imati manje svjetla u jutarnjim i više svjetla u popodnevnim satima

Vrijeme u 2 sata bit će računato kao 3 sata. Ilustracija

Avaz.ba

24.3.2021

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o računanju vremena, propisano da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu, tako što će, pomijeranjem za 60 minuta unaprijed, vrijeme u 2 sata biti računato kao 3 sata.

- Dakle, ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 28.3.2021. godine, pomjeranjem za jedan sat unaprijed, te će vrijeme u 2 sata 00 min 00 sekundi biti računato kao 3 sata 00 minuta 00 sekundi - saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope radi uštede energije, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih sati premješta na večernje. 

S ljetnim računanjem vremena sunce će kasnije izlaziti, ali će kasnije i zalaziti zbog čega će dani imati manje svjetla u jutarnjim i više svjetla u popodnevnim satima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.