MR. SC. ADNAN HADROVIĆ

Historijska pobjeda Džoa Bajdena

Interesantno je da će Bajden biti drugi američki predsjednik u dosadašnjoj američkoj historiji koji je katoličke vjeroispovijesti

Adnan Hadrović. Avaz

Piše: Adnan Hadrović

9.11.2020

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je Džo Bajden (Joe Biden), koji je odnio nadmoćnu pobjedu nad republikanskim protukandidatom, predsjednikom Donaldom Trampom (Trump), sa osvojenih 290 elektorskih glasova. Napominjem da se glasovi još broje i da je ovdje riječ o preliminarnim rezultatima izbora, koji će se do svoje konačne potvrde očigledno mijenjati, no to neće utjecati na konačni ishod predsjedničkih izbora.

Također, želim naglasiti da se u Trampovom izbornom štabu spremaju da pravnim putem pokušaju dovesti u pitanje legitimitet određenog broja glasova u pojedinim saveznim državama u kojima je izgubio izbore.

Kada bude inauguriran, u januaru sljedeće godine, novoizabrani predsjednik Džo Bajden će postati 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i on će kao takav, u dobi od 78 godina, biti najstariji američki predsjednik ikad. Osvojivši 75 miliona glasova Amerikanaca, Bajden je sebi osigurao mjesto u historiji kao kandidat koji je pobijedio s najviše glasova ikad u utrci za predsjednika SAD.

Nadalje, interesantno je da će Bajden biti drugi američki predsjednik u dosadašnjoj američkoj historiji koji je katoličke vjeroispovijesti, nakon pokojnog Džona F. Kenedija (John Kennedy). Također je interesantan podatak da je izabran za predsjednika SAD istog datuma, odnosno na dan kada je prvi put izabran u Senat.

Historiju, također, piše i novoizabrana potpredsjednica SAD Kamala Haris (Harris), aktuelna senatorica iz Kalifornije. Haris će postati prva žena i osoba afričko-azijskog porijekla potpredsjednik SAD.

Još jedna interesantna činjenica u nastajanju je najava da gospođa Bajden, kao prva dama, neće prekidati raditi kao profesorica na ''Northern Virginia Community Collegeu'', čime će biti prva koja je to ikada učinila.

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden poznat je na međunarodnoj sceni kao američki političar koji veoma snažno podržava NATO i druge međunarodne alijanse, koje smatra stubovima američke nacionalne sigurnosti.

Veoma je poznata i njegova decenijska povezanost i bliskost s BiH. Većina Bosanaca i Hercegovaca ga se sjeća kao energičnog senatora koji se tokom agresije na BiH snažno borio za ukidanje embarga na oružje legitimnim oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine. Veoma su poznati njegovi jasni, snažni probosanski stavovi spram integriteta i suvereniteta BiH, pokušaja otcijepljenja manjeg bh. entiteta od BiH, a posebno glede genocida u Srebrenici.

Znajući sve prethodno elaborirano, siguran sam da će Džo Bajden kao predsjednik SAD nastaviti i još snažnije ojačati ulogu Sjedinjenih Američkih Država u BiH i regoinu zapadnog Balkana, koja će nedvojbeno pomoći BiH da što prije postane prosperitetna članica euroatlantske zajednice.

I na kraju, nadam se da će dolazak velikog prijatelja BiH na čelo SAD biti inspiracija svim probosanskim snagama da uzmu sudbinu zemlje u svoje ruke i povedu je ka prosperitetnoj budućnosti, provodeći sve neophodne reforme na tom putu.

Povezanost s Bosnom

Povezanost s Bosnom i Hercegovinom novoizabrani predsjednik Bajden pokazao je i stavovima iskazanim u programskom dokumentu pripremljenom od njegovog tima u kome se nalazi i naš Amerikanac bh. porijekla Elvir Klempić, direktor za odnose s etničkim zajednicama, u kome se nedvosmisleno izražava snažna podrška Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.