NA LICU MJESTA

U Gradačcu otvoren 47. Međunarodni sajam šljive

Vrijedni Gradačačani su i pored pandemije, smogli snage, pa uz stroge epidemiološke mjere, organizirali svoj sajam, kako kažu, da se tradicija ne prekida

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

25.8.2020

Sa današnjeg svečanog otvaranja. H. Čalić

Tačno u podne, danas je na sajmištu u Gradačcu svečano otvoren 47. Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije - Sajam šljive.  

Vrijedni Gradačačani su i pored pandemije, smogli snage, pa uz stroge epidemiološke mjere, organizirali svoj sajam, kako kažu, da se tradicija ne prekida.

Stiglo je 150 izlagača iz Srbije i BiH. Direktor sajma Hašim Šabanović je na početku svečane ceremonije otvaranja sajma kazao kako je danas i tužan i veseo. Tužan je što je, kako je istako, zlo koje je zaustavilo svijet onemogućilo da se sajam organizuje kako je zamišljeno, a radostan što se u ovako teškim uslovima sajam četiri dana ipak održava.

On se zahvalio prije svega izlagačima, ali i prijatljima sajma, sponzorima i medijima što su danas dio priče, jedine u BiH koja se organizira u doba pandemije. Kantonalni ministar poljoprivrede, poljoprivrede i šumarstva TK-a Mustafa Šakić jer istakao da je vlada TK-a lani za poticaje u poljoprivredi izdvojila 3,6 miliona, a ove godine 7 miliona maraka. Najviše poticaja povukao je Gradačac sa svojim kapacitetima iz oblasti poljoprivrede.

Sajam je otvorio premijer TK-a Denijal Tulumović. On je istakao značaj poljoprivrede, značaj poticaja u ovoj oblasti, značaj domaće proizvodnje, u čemu Gradačac može poslužiti za primjer.

- Važno je napomenuti da je gračanička firma „Kovan“ na ulazu u sajmište postavila specijalni tunel koji na licu mjesta svim osobama mjeri temperaturu i vrši dezinfekciju, čime su epidemiološke mjere u organizaciji sajma odlično urađene. Čestitam organizatorima na ovom sajmu, jer poljoprivreda je generator i privredi. Ona za sebe veže i mnoge druge grane - kazao je Tulumović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.