POSLAO UPOZORENJE

Virusolog Zvizdić za "Avaz": Situacija se usložnjava, dolaze i sezonske virusne infekcije

Jedino sistematsko primjenjivanje i kontrolirano provođenje zaštitnih mjera na individualnom nivou mogli su, a mogu i danas, poboljšati aktuelno stanje, kaže Zvizdić

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

23.7.2020

Zvizdić: Bili smo u zabludi. Agencije

Specijalista medicinske mikrobiologije i virusolog, prof. dr.Šukrija Zvizdić rekao je jučer za "Avaz", komentirajući veliki broj zaraženih koronavirusom u BiH, kao i veliki broj smrtnih slučajeva, da nas u budućnosti čeka život s koronom i da ova situacija u BiH nije iznenađujuća. 

Nekontrolirano širenje

Zvizdić nam je rekao da je na moguće nekontrolirano širenje virusa ukazivao više puta prethodnih mjeseci, kazavši da se radi o virusnoj infekciji izazvanoj virusom koji se, po svojim morfološkim karakteristikama, ne može uspoređivati s virusom influence.

- Na ovo sam upozoravao ističući da se ovaj virus ne ponaša kao drugi respiratorni virusi i da se neće povući iz populacije na način kako se očekivalo, vezano za toplije vrijeme, djelovanje UV zraka... Na ovo su ukazivali i tadašnji poražavajući rezultati epidemije u zemljama koje su početkom godine imale klimatske uvjete slične ovim danas kod nas (Iran). To je bila jedna od većih zabluda - istakao je Zvizdić.


Zvizdić: Bili smo u zablud. Avaz

Opravdanim ukidanjem karantinskih mjera i nedosljednom primjenom individualnih zaštitnih mjera, smatra, stvorena je sadašnja loša situacija.

- Jedino sistematsko primjenjivanje i kontrolirano provođenje zaštitnih mjera na individualnom nivou moglo je, a može i danas, poboljšati aktuelno stanje. I tada sam, kao i danas, upozoravao da se radi o jednom neobičnom virusu, virusu koji u velikom broju slučajeva ne uzrokuje manifestni oblik infekcije, a time je njegova patogenost nepredvidiva i direktno utječe na mogućnost zaraze velikog broja ljudi koji se nalaze u skupini životno ugroženih - kazao je.

Ustvrdio je da su asimptomatski slučajevi najopasniji u jednoj sredini, jer nosioci su virusa, a da nisu ni svjesni, kao ni oni koji su s njima u kontaktu.

Time se stvara iluzija o benignosti ovoga virusa i indolentni odnos velikog broja stanovništva prema ovoj infekciji. Od samoga početka pandemije imali smo velika lutanja, koja su se mogla i opravdati nepoznavanjem karaktera samog virusa, ali nije jasno zašto danas imamo istu situaciju i zašto se u BiH ne primjenjuju iskustva uspješnijih država u borbi s ovim virusom - rekao je Zvizdić.


Virus cirkulira

On je ocijenio da se život mora nastaviti, ali da se u budućnosti situacija s virusom neće značajnije promijeniti. Virus će i dalje cirkulirati u populaciji.

- On može biti nešto potisnutiji ako se pojave agresivnije forme drugih virusa, virusa gripe, ili ako se u jednoj populaciji pojave virusi koji će zauzimati iste stanične receptore kao i koronavirus. Ali dolaskom jeseni javljaju se i druge sezonske virusne i bakterijske infekcije, tako da možemo očekivati usložnjavanje situacije - istakao je on.


Iskustva Njemačke

- Potrebno je koristiti znanja i iskustva jedne Njemačke, koja s 80 miliona stanovnika ima isti broj zaraženih kao i BiH. Potrebno je uključiti sve nivoe države u izvršenje ovih zadataka, a ne prepustiti kantonima i entitetima da odlučuju parcijalno i kako se u datom trenutku njima učini da je njihovo preduzimanje mjera opravdano - kaže Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.